Tanjug/AP
Žosep Borelj

“Znate koliko je Zapadni Balkan važan za EU. Mnoge države su angažovane u regionu, a pojedine države Zapadnog Balkana su kandidati za članstvo u EU. Dakle stabilnost, prosperitet i usklađivanje sa spoljnom politikom su za nas od vitalne suštinske važnosti”, rekao je Žozep Borelj u Briselu, gde se nalazi na sastanku ministara NATO.

– Dozvolite da naglasim saradnju između EU i NATO na Kosovu i severu Kosova. Naša misija EULEKS je tamo, radi u tesnoj saradnji sa KFOR-om i doživljava teške momente. Nastavićemo da osiguravamo bezbednost i stabilnost u tom delu Kosova i na granici sa Srbijom. EULEKS ima važnu ulogu u tome, koji sprovodi godinama i nastaviće da je sprovodi. Pozivamo i Srbiju i Kosovo da povećaju sopstvenu želju da postignu sporazum kako bi račšistili svoj EU put  rekao je Borelj.

U BiH EU ima misiju ALTHEA, koja je „naša vodeća misija na Zapadnom Balkanu“.

– To je veoma duga misija i mandat koji joj je nedavno ponovo produžen je jasan dokaz koliko je važnosti međunarodna zajednica dala našoj ALTHEA misiji. Moramo da zatražimo od ljudi u BiH da izbegavaju bilo kakvo ponašanje koje vodi ka razdvajanju, već da udruže snage i iskoriste prednost ovog geopolitičlkog trenutka kada proširenje postaje ključno pitanje za budućnost EU i budućnost država Zapadnog Balkana – rekao je.

Dakle, naglasio je, „dobro je EU povećati svoju saradnju sa NATO svuda, a posebno u okviru misija EULEX i ALTHEA“.

 

2 COMMENTS

  1. Које заједништво захтјевате

    РЕПУБЛИКА СРПСКА ☦️🇷🇸
    Нама наше
    Њима њихово
    Мирна Босна

  2. može Borelj da dođe u Beograd na splav da oseti noćni život u Beogradu…:))) mani se čoveče ćorava posla

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here