EPA/Andy Rain
Boris Džonson

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson danas će se suočiti sa glasanjem o poverenju u britanskom parlamentu zbog kršenja mera tokom karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa, a nakon što je izviždan na događajima povodom kraljičinog platinastog jubileja tokom vikenda.

Glasanje o poverenju britanskom premijeru očekuje se večeras između 19 i 21 sat po srednjoevropskom vremenu, a stavljeno je na dnevni red na zahtev 54 poslanika iz Džonsonove Konzervativne stranke, prenosi BBC.

Za smenu britanskog premijera neophodna je većina od najmanje 180 konzervativnih poslanika. Ako Džonson izgubi, biće smenjen sa dužnosti premijera, a zatim će se odlučivati o njegovoj zameni.

Iz Džonsonovog kabineta je saopšteno da premijer “pozdravlja priliku da iznese svoje argumente pred poslanicima” i da je glasanje “šansa da se okončaju meseci spekulacija”.

Glasanje je usledilo nakon gneva zbog izveštaja u kojem se detaljno opisuje kršenje mera i organizovanja zabava u premijerovoj rezidenciji u Dauning stritu, tokom karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Zato je jedan broj konzervativnih poslanika izrazio zabrinutost može li Džonson (57) i dalje da upravlja Britanijom, koja je suočena sa rizikom od recesije, rastom cene goriva i hrane, a trenutno i sa saobraćajnim haosom u Londonu zbog štrajka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here