EPA/Sedat Suna
Sirija

“Ja sam jedini terorista u istoriji zatvora u Zenici koji je imao vikend pogodnosti. Jedini”, počinje svoju priču za Radio Slobodna Evropa (RSE) 34-godišnji Bosanac, koji je trogodišnju kaznu zatvora zbog ratovanja u Siriji, izrečenu na Sudu Bosne i Hercegovine, odslužio u januaru 2020. godine.

U Siriju je otišao 31. januara 2013. godine. Sad kad se osvrne na taj period, kaže, nije imao “jasnu sliku” te zemlje i onoga što se tamo tada dešavalo.

– Isključiv razlog zašto sam otišao i šta je mene poslalo tamo su videa koje sam gledao o zlostavljanjima muslimana. Mene niko nije poslao, niti mi je neko dao pare da ja odem tamo. Bilo je stvari koje su bile kako sam očekivao, bilo je onih koje nisu bile takve kako sam očekivao – govorio je za RSE pod uslovom da njegovo ime ne bude objavljeno.

U Siriju je, priča, otišao da ratuje na strani “opozicije”, pojašnjava, reč je o “slobodnoj sirijskoj armiji”.

– Tad Islamska država nije postojala u Siriji, ali to se ne spominje nigde u mojoj optužnici i u mojoj presudi. I kažu otišao je s namerom da se priključi Islamskoj državi. Kojoj Islamskoj državi? – govori osuđeni 34-godišnjak.

Družio se sa Bosancima koji su već bili u Siriji, živeo je u Azazu kratko, a potom nešto duže u Alepu. Na pitanje da li se borio, odgovara da je bio u Siriji, “u ratu sam bio”. Kaže i da je naučio da koristi oružje u Siriji.

– Moja jedinica zvala se “Domaći i strani” (Ketibetul muhadziri vel ensar), komandant je bio Čečen. Kad sam napustio Arape, prešao sam tu gde su Bosanci i tu je bio glavni Čečen. I tu je došlo do problema, jedna grupa je prešla u Islamsku državu. Mi smo ostali tu. Nisam bio nikad za to za pređem, nisu me ubedili da je ono što oni rade ispravno. Da su me silom hteli natjerati, naterali bi me. Jedan deo Bosanaca koji je prešao u ID, prešao je iz straha. Tada su oni bili najjači na terenu – objašnjava on.

Znak da napusti Siriju za njega je bila pojava sukoba između pobunjeničkih frakcija. Kaže da je u jednom trenutku nastao opšti haos, i da nije “više bio rat protiv režima”.

– To se desilo zbog borbe za vlast, ko će biti glavni. Islamska država je htela čitavu teritoriju da pokrije, neke frakcije se nisu slagale s tim – ispričao je za RSE.

Povratak u BiH

Kada je shvatio da, kako kaže, stvari nisu bile onakve kako je očekivao, iz Sirije je otišao u Tursku, gde je boravio kraće vreme. Posle toga je odlučio da se vrati u BiH.

Četiri meseca nakon što je došao u Bosnu i Hercegovinu uhapšen je po nalogu Tužilaštva BiH, u policijskoj akciji “Damask 1”.

– Znao sam zašto me traže. Zbog Sirije. Došli specijalci, opkolili čitav grad. Kao da hapse ne znam koga. Bio sam ljut tad što su došli, ali oni su bili fer i korektni. Tri dana su me ispitivali. Bili su dobri, ne mogu ništa reći. Pušten sam posle 72 sata, nisam bio u pritvoru – priseća se,

Tužilaštvo BiH optužilo ga je da je organizovao, finansirao i pridružio se Islamskoj državi u Siriji, koju je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom.

Suđenje je trajalo skoro dve godine. Otežavajuća okolnost bile su ranije presude, pre odlaska u Siriju, jedna uslovna i jedna na tri meseca. Kaže, jedna je zbog tuče, druga zbog napada na nacionalnoj osnovi, kada je u centru bh. gradića u kojem živi, muškarcu skinuo krst s lančića.

Sud BiH proglasio ga je krivim i kaznio na tri godine zatvora. Odobreno mu je i spajanje kazne od tri meseca zbog napada na nacionalnoj osnovi.

– Dobio sam obaveštenje da se javim u zatvor u Zenici. Ja sam odležao svoje, svoj dug sam platio. Dabogda rat nikako nije ni bio. Pogrešio sam što sam otišao. Sad ne bih otišao – ispričao je.

Koliko je državljana BiH ratovalo u Siriji?

Tačan broj nije poznat. Zna se da je na teritoriji koju kontroliše kurdska administracija oko stotinu bh. državljana u zatvorima ili kampovima za žene i decu, međutim broj državljana koji se nalaze u pokrajini Idlib, koju i dalje kontrolišu pobunjenici, nije poznat.

U BiH je 2019. godine iz Sirije deportovano ukupno 26 bh. državljana, od čega osam muškaraca koji su procesuirani na Sudu BiH zbog učestvovanja u ratnim sukobima u Siriji. Trojica su osuđena, petorici se i dalje sudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here