pixabay.com

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz dve tone mandarina iz Hrvatske jer je proverama uzoraka voća na granici utvrđeno prisustvo pesticida čija je upotreba u EU zabranjena od 2020.

Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je na graničnom prelazu Bijača, nedaleko Metkovića, uzorke iz pošiljke mandarina, a nakon laboratorijske analize utvrđena je nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos) u uzorku, saopšteno je danas iz ove inspekcijske službe.

Prisustvo tog pesticida je u suprotnosti sa tamošnjim pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla, kao i Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, prenosi zagrebački Dnevnik.

Zbog toga su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zabranili uvoz pošiljke ukupne težine dve tone i naložili njeno uništavanje.

Službenici ove institucije su početkom novembra dobili nalog za pojačani nadzor uvoznih agruma na preporuku Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

Ranije ovoga meseca u još jednoj pošiljki s voćem iz Hrvatske otkriven je isti pesticid.

Upotreba pesticida klorpirifosa i klorpirifos-metila u zemljama članicama EU, kao i u Bosni i Hercegovini zabranjena je od proleća 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here