Youtube/Dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu
Čestitka za Dan državnosti: Naši đaci širom sveta pevali srpsku himnu

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u Nemačkoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Norveškoj, Belgiji, Danskoj, Južnoafričkoj Republici i Velikoj Britaniji poželeli su svim sunarodnicima srećan praznik pevajući himnu “Bože pravde”.

U virtuelnom horu je 230 učenika, a spot je nastao na inicijativu nastavnice Ljubice Pokrajac, koja predaje u grčkim gradovima Volosu i Larisi. Nastavnica Ljubica je povodom obeležavanja Svetog Save napravila video-snimak sa svojim đacima, koji su izveli Svetosavsku himnu. Taj video su pohvalili roditelji i srpska zajednica u Grčkoj, pa je Ljubica inicirala formiranje virtuelnog hora sa više učenika koji su uključeni u nastavu na srpskom jeziku.

Nastavnici su učenicima poslali njeno detaljno uputstvo kako da snime pevanje himne. Zatim su nastavnici snimke slali Ljubici koja je montirala i napravila završnu verziju. Spot može da se pogleda na Jutjubu, a upućen je na elektronske adrese svih diplomatsko-konzularnih predstavništava, na čijim teritorijama se odvija nastava na srpskom jeziku kao i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.