Tanjug
Svi kao jedan: Miting u Štrpcu

Srbi iz Sirinićke župe i drugih delova KiM, njih nekoliko hiljada, na velikom protestu ispred Doma kulture u Štrpcu usprotivili su se represiji vlasti u Prištini nakon što su hicima iz pištolja ranjeni Stefan (11) i Miloš Stojanović (21) u obližnjem selu Gotovuša. Oni su poručili da ih režim Aljbina Kurtija neće uplašiti, ni oterati.

Da podsetimo, u njih je pucao pripadnik takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj (33) samo zato što su nosili badnjake.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na protestu da su Srbe okupile junačke rane Stefana i Miloša Stojanovića, ali i Stefana Tomića (18), koga je grupa Albanaca pretukla dok je u Klokotu iz crkve išao kod tetke.

– Kurti se toliko zaigrao misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako dečak Stefan nije sagao glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda. Naša borba mirnim putem je način da se suprotstavimo Kurtiju i za to imamo podršku predsednika Aleksandra Vučića – rekao je Rakić.

Licemerje sveta

I zaista, Srbi s Kosmeta su ovaj Božić dočekali u strahu, jer su u nekoliko odvojenih incidenata povređena trojica mladića, srećom bez težih posledica.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da međunarodna zajednica sprovodi sramnu kampanju da bi ranjavanje srpskih mladića predstavila kao slučajan incident. On je rekao da će Srbija nastaviti da ukazuje na činjenicu da Srbi na KiM nisu bezbedni.

– Ako se u Klokotu ne osećaju sigurno, kako će u celom Kosovskom Pomoravlju, od Pasjana do Gnjilana, gde nije malo Srba? A, da ne pričam o Sirinićkoj župi – izjavio je Vučić.

On je naveo da mu niko od svetskih zvaničnika nije rekao da je užasnut napadom na decu.

– Borićemo se da sačuvamo svoj narod. Nemamo naše snage na jugu Kosova i mnogo je teško tamo se boriti osim svakodnevnim molbama NATO. Očekujem da se uskoro vidim sa porodicom Stojanović i Tomić. Nastaviće se problemi jer je ovo proizvod atmosfere koju je napravio Kurti sa nekima iz inostranstva – kazao je predsednik Srbije i naveo da su poslednji incidenti “plod atmosfere mržnje prema Srbima i svemu srpskom koja je stvorena na Kosovu”.

Spremni na novo zlo

Književnik i novinar iz Gračanice, Živojin Rakočević, kaže da je za Srbe na Kosmetu Božić uvek bio praznik velike radosti, ali da je ove godine to bio dan jeze i strepnje.

– Nažalost, ne postoji bezbedan život za Srbe južno od Ibra. Pod albanskom vlašću koja okružuje naša geta nema bezbednog života. Institucije su okrenute protiv Srba i konstruisane tako da im zadaju završni udarac. Od prištinske predsednice Vjose Osmani do šalterskog službenika sistem je usmeren na naš nestanak – ističe Rakočević i dodaje da na ravnodušnost prema zločinu nad decom niko ne sme ćutati, ali ima onih koji ga relativizuju, jer su spremni na novo zlo.

Srce junačko

Na protestu u Štrpcu Srbi su nosili transparente s natpisima “Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca”, “Od gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce”, “Kurti, decu ti nećemo oprostiti!”, “Stefane, srce srpsko junačko!”, “Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!”, “Evropo, za šta su naša deca kriva” i druge…

Spaljene umrlice

U Čaglavici kod Gračanice pocepane su i spaljene sve srpske umrlice s ograde obdaništa Đurđevak. Direktorka Radica Parlić kazala je da je reč o umrlicama radnika obdaništa.

– Postoji video-nadzor i snimci će biti pregledani, a slučaj prijavljen policiji koja je obavila uviđaj – rekla je Radica Parlić.

Pokazali jedinstvo

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je da se u Štrpcu okupilo mnogo ljudi da pokaže jedinstvo onima koju žele da ih proteraju.

– Rezultat politike u Prištini doveo je do toga da pojedinci misle da mogu slobodno da pucaju u srpsku decu. Mi želimo da vlada mir, a jasno je ko bi hteo suprotno tome – kazao je Jevtić i dodao da je vreme da međunarodna zajednica urazumi Aljbina Kurtija.

Očaj majke

Majka 11-godišnjeg Stefana kaže je da je zahvalna Bogu što je njen sin živ.

– Ja sam tog dana bila u potpunom šoku, a kako bi me smirili, rekli su mi da nije pucano direktno u moje dete. Međutim, u razgovoru sa Stefanom došla sam do zaključka da je u njih namerno pucano i da je to bio pokušaj ubistva. Imali su sreće što se sve završilo ranjavanjem – kazala je Zorica Stojanović.

Ona očekuje da Albanac koji je pucao bude najstrože kažnjen.

– Pitam se dokle više, zar treba neko da strada – zaključila je Zorica Stojanović.

Opet ću ići po badnjak

Miloš Stojanović je zadobio prostrelnu ranu ruke, a Stefan je pogođen u rame. Dvojica dečaka su hitno prebačena u bolnicu u Gračanici gde se uspešno oporavljaju.

– Ponovo ću ići po badnjak – poručio je 11-godišnji Stefan, ponosno pokazujući tri prsta.

Srbi iz Štrpca su odmah blokirali magistralni put i povukli se tek nakon obećanja da će policija pojačati kontrolu na ulazu i izlazu iz sela. Ubrzo je uhapšen i napadač, Azem Kurtaj (33), za koga se ispostavilo da je zaposlen u “kosovskim bezbednosnim snagama”, a da mu je otac kao pripadnik terorističke OVK poginuo u bici na Košarama 1999. godine. Utvrđeno je da je Kurtaj na Brezovici ispalio rafal iz automatske puške, ali tada nije bilo povređenih.

Drugi incident se odigrao na sam dan Božića. Nakon ponoćne liturgije u Crkvi Svetog Petra i Pavla u selu Klokot kod Gnjilana, Stefanu Tomiću grupa Albanaca nanela je povrede oka, ruke, abdomena i nogu, što je utvrđeno u zdravstvenoj ustanovi u Vitini.

– Drug mi je pomogao da ustanem i pobegli smo ka selu. Bio sam uplašen, jer ni blizu kuće nismo bezbedni – rekao je Stefan Tomić.

Njegov otac, Ivica, ispričao je da je Stefan krenuo kod tetke kako bi, po običaju, bio položajnik.

– Njih sedmorica ili osmorica sedeli su u kafani i iz čista mira izašli i napali moje dete. Ko zna da li su bili pijani, naoružani, ali napali su ga iz čista mira. Na kraju su moje dete zadržali u policiji sve do jutra kao da je on nekoga napao. Plakao je kada me je video. Umesto da provodimo praznik u radosti i veselju, uznemireni smo zbog svega što se dogodilo. Ne pitajte kako nam je – ispričao je potreseni otac napadnutog dečaka.

Srbe bez suđenja drže u kazamatima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković poručio je da nije slučajno to što se napad Kurtijevih terorista na srpsku decu dogodio upravo na Šar-planini, u najjužnijoj srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, u opštini Štrpce.

Selaković podseća da su u Štrpcu pre više od godinu dana uhapšeni Bratislav Nikolić i još deset Srba, koji ni do danas nisu procesuirani.

– Drže ih u kazamatima samo zato što su Srbi. Organizovani napadi na Srbe od Štrpca, preko Velike Hoče kao jedinog srpskog sela u srcu Metohije, a potom hapšenja Srba na severu i pokušaj iživljavanja nad onima koji nisu i ne prihvataju lažnu i protivpravnu državu, još jednom su ogolili prave namere Kurtijevog terorističkog režima da se Srbi zauzdaju, a potom i proteraju – rekao je Selaković.