Eparhija Bačka

Na dan praznovanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Rođenja Hristovog, Narodna kuhinja Eparhije bačke je u svojim prostorijama priredila božićnu trpezu za korisnike narodne kuhinje, beskućnike i sve potrebite koji su se za vreme trpeze našli pored hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi u Novom Sadu.

Božićnu trpezu je blagoslovio protojerej-stavrofor Branko Ćurčin, nastojatelj hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi i tom prilikom čestitao okupljenima Praznik Rođenja Hristovog, uz molitvene želje da se Rođenjem Bogomladenca Hrista u nama rodi sve ono što čestito i blagosloveno, kako bi dostojanstveno nosili svoje životno breme i da poput Anđela kroz sve dana života našega kličemo “Slava Bogu na visini a na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

U pripremi Božićne trpeze učešće su uzele i parohijanke pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Korisnicima Narodne kuhinje kojima se redovno dostavlja obrok je takođe dostavljen Božićni ručak.

Narodna kuhinja Eparhije bačke osnovana je sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja, a počela je sa radom 9. novembra 2020. godine. U narodnoj kuhinji Eparhije bačke do sada je podeljeno preko 72 hiljada obroka, gde se trenutno hrani 152 korisnika.

Dobrotvorna ustanova Eparhije bačke zahvaljuje svim dobrotvorima i priložnicima iz zemlje i rasejanja za njihovu nesebičnu ljubav i podršku za uspešan i blagosloven rad Narodne kuhinje, uz molitvene želje da im Bogomladenac Hristos podari izobilje dobara nebeskih i zemaljskih.

Sveštenik Lazar Majstorović, upravnik Dobrotvorne ustanove Eparhije bačke “Vladika Platon Atanacković” kaže za “Vesti” da je ova Eparhija 2021. godine započela lepu praksu da daruje božićnim ručkom najsiromašnije u Novom Sadu, a da je to sada postao događaj u koji se uključuje sve više parohijana.

– Božić je praznik mira, ljubavi i darivanja, a puno je srce kada vidimo da se sve više naših parohijana uključuje u pripremu božićne trpeze za naše najsiromašnije. Svako daruje koliko i šta može. Neki pripreme neki specijalitet, drugi daruju pečenje, a treći svojim trudom učine da ovaj božićni ručak protekne onako kako to i priliči najradosnijem hrišćanskom prazniku – ističe otac Lazar i najavljuje da će Eparhija bačka trećeg dana Božića, na praznik Svetog Stefana darovati božićnim poklonima svu decu koja su za ovaj praznik rođena u novosadskom porodilištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here