Veliko prijateljstvo grčkog i srpskog naroda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i grčki premijer Kirijakos Micotakis, overili su u Atini Deklaracijom o strateškom partnerstvu koje podrazumeva niz zajedničkih stavova o najvažnijim pitanjima, kao i međusobnu podršku i saradnju u svim važnim oblastima, a naročito u ekonomiji.

Reč je o potvrdi strateških interesa za produbljivanje saradnje, pojašnjava za “Vesti”, diplomata Zoran Milivojević.

Zoran Milivojević

– Srbija i Grčka su tradicionalno prijateljske zemlje, a ovim sporazumom našle su se jedna drugoj u najužem krugu država sa najvišim nivoom političkih odnosa i bez ikakvih otvorenih pitanja – tumači ovaj diplomata i ističe da biti zemlja strateški partner znači da je jedna država u delokrugu interesa druge za saradnju, ne samo na političkom i ekonomskom planu, već i kulturnom, obrazovnom i svim drugim.

Grčka je za Srbiju, prema rečima Milivojevića, važna iz više razloga, a najvažniji je da je među pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, što je potvrdila i nova Vlada Grčke ističući da čvrsto ostaje pri tom stavu.

– Grčka je najjužnija tačka Evropske unije koja preko Srbije ulazi u centralnu i zapadnu Evropu, pa je od značaja saobraćajna infrastruktura. Sa druge strane, Pirejska luka i železnička pruga Beograd- Solun veoma su važne Srbiji, jer nemamo izlaz na more. Nije slučajno da je Grčka ove godine ušla u grupaciju 16 plus 1 kineskog projekta Put svile. To je pravac preko kojeg se ostvaruje ekonomska saradnja, jer moramo da se setimo da su Kinezi zakupili deo luke Pirej – objašnjava naš sagovornik.

Grčka je izašla iz ekonomske krize i, prema Milivojevićevim rečima, samim tim je investiciono sposobna, pa projekat Helenik plana, odnosno nekadašnji program grčke vlade za ekonomsku rekonstrukciju Balkana, može da se realizuje.

– Grčka je pravoslavna zemlja, nama jako srodna. Sa njom Srbija nikada nije ratovala. U vek nam je bila saveznik i prijatelj, a dve zemlje su i brana islamskom ekstremizmu – kaže Milivojević.

O onome što nas spaja, predsednik Vučić u Atini je razgovarao i sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve Jeronimom Drugim, kome je kazao da će srpski narod uvek biti “rame uz rame sa našim bratskim grčkim narodom”.

– Čuvaćemo leđa našim grčkim prijateljima kao što smo sigurni da će oni uvek biti uz nas – poručio je Vučić.

Arhiepiskop Jeronim uzvratio je rečima da predsednika Srbije dočekuju sa dubokim poštovanjem, prijateljstvom i ljubavlju.

– Preko vas upućejemo srdačne pozdrave srpskom narodu i sa njim koračamo u neraskidivom prijateljstvu – rekao je poglavar grčke crkve i naglasio da oba naroda duguju mnogo majci – svetoj pravoslavnoj crkvi.

Vučić je poglavaru grčke crkve poklonio ikonu Svetog Save.

Ojačati ekonomsku saradnju

Važan deo Deklaracije o strateškom partnerstvu odnosi se na ekonomsku saradnju. Predsednik Vučić je rekao da je obim trgovinske saradnje 500 miliona, a razmena usluga oko 530 miliona evra. On je izrazio uverenje da ove brojke mogu dramatično da se uvećaju.

Čelnik Grčko-srpskog poslovnog saveta Simeon Comokos na privrednom forumu u Atini, na kojem je učestvovao i Vučić, ukazao je da je Srbija poslednjih godina pokazala impresivan rast u oblasti ekonomije, trgovine, industrije, energetike i rudarstva i istovremeno stvorila poslovni ambijent koji je privukao puno direktnih stranih investicija.

I Kipar u partnerstvu

Šefovi diplomatije Grčke i Srbije Nikos Dendias i Ivica Dačić dogovorili su se o uspostavljaju “nove tročlane forme Grčka-Kipar-Srbija”, a ta trilaterala je, prema mišljenju Zorana Milivojevića, od izuzetnog značaja.

– Obe zemlje ne priznaju Kosovo i daju otvorenu i bezrezervnu podršku Srbiji, što je veoma važno u osetljivom trenutku u kojem se Srbija suočava sa rešavanjem ključnog nacionalnog pitanja – Kosova i Metohije, kao i sa pojačanim pritiscima – ukazuje Milivojević.