Vesti
Starija grupa folklornog društva iz Crkve Svetog Jovana Krstiteqa u Vulongongu

Puna sala Crkvene opštine Sveti arhiđakon Stefan u Ruti Hilu najbolje je pokazala koliko su događaji u zajednici nedostajali svima u protekle dve godine. Tradicionalni 29. Dan srpsko-grčkog i svepravoslavnog prijateljstva ponovo je okupio na stotine ljudi koji su tokom tog dana posetili hram na severozapadu Sidneja i manifestaciju koja se odvijala pod svodovima crkvene sale.

Svečanost je počela liturgijom u Crkvi Svetog Stefana koju je služio otac Aleksandar Ivanović, starešina hrama. Usledio je kulturno-umetnički i muzički program u sali, uz posluženje za mnogobrojne goste.

Sala ispunjena do poslednjeg mesta

Manifestacija u sali počela je intoniranjem himni Australije, Srbije i Grčke. Zvanični deo programa vodili su Dimitrios Kametopulos i Ilija Glišić koji su već godinama zaduženi za organizaciju ovog vrednog događaja. Na čelu organizacije je otac Aleksandar, koji daje nemerljiv doprinos da ovaj događaj ne samo opstane već i da bude još veći bolje posećen.

Dimitrios Kametopulos i Ilija Glišić su vodili program

– Posle dvogodišnje pauze, u parohiji Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu održali smo 29. Dan srpsko-grčkog i svepravoslavnog prijateljstva. Kao i uvek, počeli smo Svetom liturgijom, a posle kraće pauze usledio je bogat kulturno-umetnički program. Osim srpskih i grčkih folklornih grupa, svojim nastupom i bogatim repertoarom su nam se predstavili i braća Rusi – kaže otac Aleksandar.

U zvaničnom programu su učestvovali domaćini, folklorna grupa škole “Rastko” iz parohije Svetog Arhiđakona Stefana, zatim grupa “Ravna gora” iz CŠO Sveti Jovan Krstitelj iz Dapta, kao i folkoraši igračkog ansambla “Srbija”, pri Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Vulongongu. Nastupio je i ansambl “Ravna Gora” iz Srpskog centra Bonirig, a publici se predstavila i Srpska akademija “Krug”.

Srednja grupa iz Vulongonga

Iz grčke zajednice u programu su učestvovali plesna grupa “Kimata”, grupa Seizmos (Zemljotres), kao plesna grupa kiparskih Grka – ” Cdžprus Communitdž
“. Specijalni gosti bili su članovi ruske igračke grupe “Duh Rusije”, koji su pobralio burne aplauze posetilaca.

– Imali smo bogat program, ali smo planirali i više učesnika. Nažalost, zbog već planiranih obaveza za septembar mnoge folklorne grupe, koje su naši dragi gosti, nisu bile u mogućnosti da se odazovu pozivu. Međutim, to je dalo prostora da grupe koje su gostovale izvedu više različitih igara, što je program učinilo još raznovrsnijim – istakao je otac Aleksandar, koji je podelio priznanja predstavnicima svih grupa učesnika.

Posle četvoročasovnog bogatog kulturno-umetničkog programa, priređena je i prigodna lutrija koju su izvlačili prisutni mališani i otac Aleksandar. Nakon podele nagrada, na scenu je stupio Dragan Brzić Brzi, koji je muzičkim repertoarom priredio sveopšte veselje u sali u Ruti Hilu.

Otac Aleksandar Ivanović i Goran Nikolić iz akademije Krug
Ruskinje na sceni
Mališani iz CŠO Sveti Jovan Krstitelj iz Dapta

Pripreme za jubilej

Iduće godine biće održan jubilarni, 30. Dan srpsko-grčkog prijateljstva. Organizatori žele da ovaj događaj bude jedan od najuspešnijih dosad i već počinju da pripremaju plan za okupljanje.

– Ovogodišnja svečanost je na neki način bila uvod i najava proslave velikog jubileja. Uz Božju pomoć, nadamo se da će sledeće godine događaj biti još bolje organizovan i posećeniji nego ovaj – istakao je otac Aleksandar.

Članice ruskog ansambla sa ocem Aleksandrom

Održavanje Dana srpsko-grčkog prijateljstva počelo je 1994. u znak zahvalnosti Grcima iz matice, s Kipra i iz dijaspore, koji su tokom ratnih godina podržavali srpski narod.

Mališani su izvlačili dobitnike na lutriji