EPA
Foto: Arhiva

Oko 250 Srba, nekadašnjih stanovnika sela u okolini Bihaća, uputilo je apel da se spreči namera opštinskih vlasti da se u ovom delu Federacije BiH, u selu Lipa nastanjenom isključivo srpskim življem, smesti između 6.000 i 7.000 migranata iz Avganistana i Irana koji su do sada bili u kampu Vučjak i Velikoj Kladuši.

– Već 23 godine Srbi iz ovog dela Federacije apeluju na opštinske, kantonalne i federalne vlasti da im se omogući povratak i obnova porušenih kuća. Umesto toga, opštinske vlasti u Bihaću su pre nekoliko dana donele odluku da se migranti nasele u selo Lipa u kome su vekovima živeli isključivo Srbi. Ugroženi su ne samo meštani ovog, već i šest okolnih etnički čisto srpskih povratničkih sela – kaže za “Vesti” Boško Romić, predstavnik ovog sela.
On je kazao da su svi Srbi spremni da istog trenutka vrate u svoje selo, ali da im se obezbede struja, voda i put. Međutim, već godinama nailaze na opstrukcije lokalnih vlasti, ali i Unsko-sanskog kantona.

Đorđe Radanović, Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH dodaje da je zahvaljujući jedinstvu naroda uspešno sprečen pokušaj da se migranti presele u srpsko selo Medeno polje, a na isti način će po svaku cenu sprečiti da ih sada izmeste u drugi deo ovog kantona koji je takođe naseljen povratnicima.

I Bošnjaci u strahu

– U selu Lipa, kao i okolnim Gorjevcu, Duvoskom, Teočaku, Gornjoj Suvaji, Doljanima i Hrgaru pre rata je živelo oko 1.000 Srba, a danas ih je tek stotinak zato što vlasti nisu želele njihov povratak i godinama su ga sprečavali. Naravno da su povratnici sada veoma uznemireni namerom da njihovo selo postane novi kamp za migrante. Svesni su problema s kojima će se sresti. Da apsurd bude veći, i Bošnjaci iz ovog dela Federacije ih podržavaju. Ni oni ne žele migrante u svojoj blizini plašeći se ne samo krađa, napada na žene, već i boleština – ističe Radanović i dodaje da je reč o 6.000 do 7.000 migranata mahom iz Avganistana i Irana.

Naš sagovornik ukazuje da su vlasti u Sarajevu od 1992. do 1995. dočekivali Avganistance i Irance uz zagrljaje i blanko pasoše.

I Beograd da pomogne

– Eto im ih opet, jer to su ti isti ljudi. Postoji toliko mesta u Federaciji u kojoj žive isključivo Bošnjaci, svi će biti zadovoljni kada im se nasele u komšiluk – ironičan je naš sagovornik koji kaže da je više nego jasan pokušaj vlasti Federacije da islamizuju srpske sredine.
On smatra da ono što nisu uspeli u ratu sada pokušavaju preko migrantske krize i kaže da je toga svesno i rukovodstvo RS koje im daje bezrezervnu podršku da istraju.

– Mi ćemo zatražiti pomoć i od Srbije kao jednog od potpisnika i garanta Dejtonskog sporazuma. Pokušajima da se migranti nasele isključivo na teritorijama gde su vekovima živeli Srbi, koji su proterani u poslednjem ratu, jasno govori o namerama Bošnjaka. To je ne samo kršenje svih mogućih međunarodnih zakona, već i direktan udar na Aneks 7 Dejtonskog sporazuma koji predviđa slobodan povratak svih izbeglih. Bošnjacima se to poslednjih 23 godine omogućava. Zbog čega to pravo nemaju i Srbi – pita Đorđe Radanović.

Hiljade očajnika u Bosni

Nemački “Velt” preneo je procenu da 12.000 migranata trenutno živi na Balkanu, a od toga čak 7.000 u BiH. Navodi da je od početka godine kroz BiH prošlo više od 25.000 migranata, od čega je njih 18.000 prešlo u druge evropske zemlje.

Prema podacima Saveta ministara u tehničkom mandatu, u BiH je stiglo više od 13.000 migranata.

Dugo putovanje u Evropu

Molitva za nadu: Nesrećnici u Turskoj

Prema pisanju “Sputnjika”, ilegalni migranti koji prelaze balkansku rutu preko Turske u BiH dolaze da ostanu, a Sarajevo ne zanima ko su i šta su bili u svojoj državi.

– Može se reći da je BiH u stanju moždane smrti i da je pred ponorom, da otkucava kao bomba na granici Hrvatske – ističe stručnjak za bezbednost i islamski terorizam Dževad Galijašević.

On dodaje da se balkanska migrantska ruta preko Turske, Grčke, Albanije, Kosova i Srbije završava u Bosni.

– Dalji put prema evropskim državama je maršruta kojom se iz Bihaća migranti prebacuju u Trst, pa odatle ka Francuskoj i Nemačkoj – tvrdi Galijašević i iznosi procenu da se trenutno u Bosni nalazi oko 20.000 migranata sa Bliskog istoka.

Granica šuplja kao sir

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da se pripadnici te službe ne mogu izboriti sa prilivom migranata duž granice sa Srbijom i da situacija lako može ugroziti ukupnu stabilnost. Galić je rekao da je obezbeđivanje granice od 1.600 kilometara, duž poznate migrantske rute u Evropu, poput Sizifovog posla.

– U stalnoj smo borbi da odvratimo migrante, ali oni nikada ne odustaju – rekao je Galić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here