Tanjug
Branka Katić

Uloga baronice Sofi u predstavi “Sumrak bogova” vratiće Branku Katić na srpsku pozorišnu scenu (posle više od dvadeset godina odsustvovanja iz zemlje), a ovim angažmanom ona će postati “ekskluzivac” samo jednog teatra – Beogradskog dramskog pozorišta.

Popularna glumica već je bila “viđena” za mart naredne godine i novu predstavu pozorišta na Crvenom krstu, takođe u režiji Jagoša Markovića, ali je izlazak imenjakinje Branke Šelić iz drame Ivora Martinića (rađene po motivima čuvenog Viskontijevog filma) ubrzao njen povratak u teatar.

Naime, Šelićeva je zbog obaveza u matičnom Ateljeu 212 i novog projekta u Jugoslovenskom dramskom odlučila da napusti “Sumrak bogova”, premijerno izveden u oktobru prošle godine. Predstavu je režirao Jagoš Marković, a poznati reditelj je, posle njenog napuštanja projekta, pozvao je Branku Katić da “uskoči” u predstavu i tako ubrzao njihovu već planiranu saradnju, a probe s novom baronicom Sofi počele su pre nekoliko dana.

Branka Katić je sa četrnaest godina debitovala na filmu (“Nije lako sa muškarcima”), usledio je niz popularnih naslova i značajnih uloga na velikom platnu. U teatru je manje bila angažovana, i do 2000, kada se odselila u London, igrala je na pozornicama Subotice, Beograda i Novog Sada. U međuvremenu, ostvarila je značajnu međunarodnu karijeru, a prvi radni povratak u rodni Beograd desio se 2013. godine sa filmom “Falsifikator” Gorana Markovića.

Zasada se u Beogradskom dramskom traži model kako da omiljena glumica uđe u stalni angažman kuće, ili bar ugovorom “veže” za ovaj teatar. Mogućnost da ne samo nju, već i druga značajna imena iz zemalja u okruženju vide u ansamblu BDP, daje novi koncept rada: planiranje repertoara godinu dana unapred, tromesečni plan predstava i njihovo igranje u “blokovima”.

Ovakva organizacija omogućava upravi kuće da osmisli projekte na vreme i pravi dogovore sa značajnim glumačkim imenima (uglavnom “slobodnjacima”) na duže staze. Na taj način u njihovim redovima naći će se Rade Šerbedžija, Mirjana Karanović, Ozren Grabarić, Lane Gutović, Maja Izetbegović i Dragan Bjelogrlić.

Ukoliko epidemijske okolnosti dozvole, Branka Katić biće u ansamblu BDP već tokom avgusta na festivalima u Budvi, Tivtu i Baru, a istog i narednog meseca gledaće je beogradska publika na Letnjoj sceni Beogradskog u prostranom dvorištu ovog tetara.

– Planiramo konferenciju za novinare 15. jula na kojoj ćemo govoriti o angažmanu Branke Katić u našoj kući, ali i o pozornici na otvorenom i predstavama koje će se igrati u tom prostoru – potvrdio je, za “Novosti”, upravnik Jug Radivojević.

O propasti porodice Esenbekovih

Pričom o propasti bogate porodice Esenbekovih, vremenu nacizma u Nemačkoj, raslojavanju društva, ekonomskoj (ne)moći i moralnom padu – reditelj Jagoš Marković se posle 13 godina vratio u BDP. U podeli “Sumraka bogova” su i Pavle Pekić, Lane Gutović, Milan Čučilović, Milica Zarić, Jovo Maksić, Isidora Simjanović, Vladan Milić i Vanja Nenadić. Predstava je osvojila nagradu za najbolju režiju i kolektivnu glumačku igru na “Danima Juroslava Korenića” u Sarajevu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here