Lična arhiva
Zgarište: Prota Dragan Mićić kraj izgorelog konaka

Vernici parohije Svetog oca Vasilija Ostroškog u Lincu brzo su pritekli u pomoć bratstvu manastira Svete Trojice u Bjelim Vodama u opštini Ljubovija, čiji je konak nedavno izgoreo u požaru. Protojerej-stavorfor Dragan Mićić lično se uputio u Bjele Vode, gde je obišao bratstvo manastira na čelu sa igumanom Serafimom i uručio 2.000 evra, koji su skupljeni od verujućeg naroda iz Linca i okoline.

– Silno su se obradovali svi u manastiru i od srca zahvalili na našoj pomoći. Nama iz parohije u Lincu je sa druge strane zadovoljstvo što smo prvi došli, da tako kažemo, sa strane i uručili novac koji će ima dobro doći u obnovi izgorelog konaka. Sam manastir je jedinstvena građevina smeštena na predivnom mestu kao u raju – priča za “Vesti”, po dolasku iz Srbije sveštenik Mićić, koji je i sam oduševljen onim što je video, ali i čuo o ovom zdanju.

Što se tiče posledica požara najvažnije je da niko nije povređen, mada je pričinjena ogromna materijalna šteta.

– Rekli su mi da je vatra zahvatila potkrovlje konaka čija je površina 300 metara kvadratnih. Najverovatnije je došlo do pucanja dimnjaka i varničenja koje je zapalilo krovnu konstrukciju, a onda i plafon, podove i grede pa je izgoreo i sprat ispod potkrovlja dok je ploča spasila prizemlje koje je takođe, oštećeno i puno vode i čađi – prenosi nam prota.

On kaže da ga raduje što je mnogo ljudi priteklo u pomoć i da će uskoro, čim vremenski ulovi dozvole, početi radovi na obnovi konaka.

– Biće osnovan Odbor za obnovu konaka sa blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog i administratora Eparhije šabačke Fotija. Bratstvo manastira zahvaljuje svima koji su pomogli i koji će pomoći i sa verom u Boga se nadaju da će vratiti stari sjaj konaku – kaže naš sagovornik.
Tokom puta kroz Srbiju prota Mićić je posetio grob nedavno preminulog vladike Lavrentija koji ga je i rukopoložio u sveštenika 1988. godine.

Iguman Serafim zahvalio gostu iz Austrije

Apel donatorima

Prota Mićić apeluje na sve koji su u mogućnosti da priteknu u pomoć kako bi se skupilo dovoljno sredstava za obnovu konaka u manastira u Bjelim Vodama. Otvoren je i žiro račun doduše samo za dinarska sredstva koja se mogu uplatiti na adresu: SPC Eparhija šabačka, broj 325-9500600032738-97, sa naznakom “Za obnovu manastira u Bjelim Vodama”.

Zadužbina Karađorđa Ristanovića

Manastir je osveštan 2003. godine

Manastir Svete Trojice u Bjelim Vodama zadužbina je Karađorđa Ristanovića preduzetnika iz Iriga, a izgrađen je 2003. godine. Ristanović je najmlađi ktitor u istoriji Srpske pravoslavne crkve, jer je darovao ovo zdanje kada je imao 34 godine. Karađorđe je 11. dete u brojnoj porodici Ristanović, a manastir je, kako je svojevremeno izjavio, podigao u spomen na svoje roditelje iz zahvalnosti, što se on, posle desetoro dece rodio u “punoj kući sirotinje”. Srpska pravoslavna crkva odlikovala ga je Ordenom Svetog Save. Njegov otac Kosta Ristanović dobio ga je u 60. godini. Kosta je bio pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini i četnički jatak, zbog čega je uhapšen i odležao 14 i po godina u zatvoru. Kada je dobio dete, 1971. Kosta je odlučio da mu da ime Karađorđe. Matičari prvo nisu hteli da pristanu na to da bi Karađorđe Ristanović ipak bio upisan u matične knjige posle šest meseci.