Bratske igre Srba i Grka

0

Kulturno-umetničko društvo Soko iz Minhena održalo je godišnji koncert na kome su se članovi ovog društva predstavili delom bogatog igračkog repertoara, ali i pevačkom grupom. Pred nekoliko stotina gostiju na sceni su se smenjivali folkloraši, izvodeći igre iz Lepenice, Niša, Leskovca, Bosilegradskog Krajišta i Šopske igre. Publika je aplauzima pozdravila svaki nastup dve grupe igrača koji su na sceni dali sve od sebe da pokažu svoju veštinu izvodeći raznovrstan repertoar.
Predsednik KUD-a Soko Siniša Gajić na početku je pozdravio goste koji su učestvovali u programu godišnjeg koncerta, kao i sve prisutne u dvorani.

Rodoljubive pesme
Tokom programa čitani su stihovi Jovana Dučića i Alekse Šantića, a na harmonici je svirao Branislav Jaćimović član ovog društva. On je pratio svaki nastup folkloraša, ali i odsvirao nekoliko rodoljubivih pesama što je kod publike probudilo dosta emocija.

Među njima su bili predstavnici nekoliko minhenskih klubova, naši ljudi iz Augzburga, kao i veća grupa Grka. Gajić je na kraju koncerta zahvalio svima koji su došli da podrže rad ovog društva. Program su tokom večeri na srpskom, nemačkom i grčkom jeziku vodili Irena Županjac i Prodromos Kimisoglu. Pored igrača, publici su se prvi put predstavili članovi mešovite pevačke grupe ovog društva izvodeći pesmu "Rasti, rasti moj zeleni bore" i splet krajiških pesama. To je svakako bilo osveženje u programu, ali i na repertoaru članova KUD-a Soko koje su prisutni u dvorani nagradili dugim aplauzom.


Kako je već postala praksa, KUD Soko na godišnji koncert poziva i goste koji učestvuju u programu. Ovaj put to su bili članovi grčkog kulturno-umetničkog društva Pontos iz Minhena koji su publici u živopisnim nošnjama predstavili splet narodnih igara iz raznih delova Grčke. Na kraju njihovog nastupa publika im je dugim aplauzom zahvalila za ono što je videla i čula tokom nastupa, a nije propuštena prilika da se istakne tradicionalno srpsko-grčko prijateljstvo.
Završnicu godišnjeg koncerta činio je nastup četvoročlanog muzičkog sastava Tri šešira iz Banjaluke. Oni su raznovrsnim repertoarom oduševili publiku i napravili dobro raspoloženje koje je nastavljeno tokom večeri i noći.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here