Bratski poklon Beograda Čikagu

0

 

Predvođena slavnim i, kako je vreme odmicalo, sve bolje raspoloženim dirigentom Muhaiem Tangom, a uz Željka Lučića, proslavljenog baritona iz Njujorka, Filharmonija je izvela specijalan repertoar skrojen za publiku u Čikagu.

 

A u toj publici viđene su poznate ličnosti počev od Majkla Kirbija, američkog ambasadora u Beogradu, konzula Dejana Radulovića i njegove supruge Biljane, dugogodišnjeg konzula Deska Nikitovića i njegove supruge Rajan, vladike australijsko- novozelandskog Irineja, oca Darka Spasojevića, starešine crkve Svetog Hristovog vaskrsenja na Redvud Drajvu i mnoge druge.

Koncert je započeo "Slovenskim maršom" Čajkovskog, nastavio se Lučićevim izvođenjem arija iz "Magbeta" i "Rigoleta" i Sibelijusovom Simfonijom broj dva.
To je, međutim bilo nedovoljno za publiku pa je stojećim i višeminutnim ovacijama i povicima bravo pozvala muzičare na još jedan bis. U nastavku koncerta filharmoničari su izveli "Grlicu" Stevana Hristića i "Marš na Drinu".

– Mi smo ponosni što smo imali priliku da večeras slušamo Beogradsku filharmoniju ovde u Čikagu. Ovo je najbolji način na koji se promoviše Srbija i srpska kultura, ovo je takođe najbolji poklon koji je Beograd mogao da uputi Čikagu kao zbratimljenom gradu, rekao je za "Vesti" konzul Dejan Radulović.

– Veoma je važno da pokažemo čitavom svetu našu kulturu i ono na šta smo jako ponosni, odakle smo došli. Zato je ovo gostovanje bitno, baš kao i naredna tri koncerta koja će Filharmonija održati narednih dana. Ovako se prezentira beogradska institucija i zato je važno da ljudi širom sveta upoznaju Srbiju u boljem izdanju nego ranije, rekao je pilot Mirko Pintar, dok je njegova supruga umetnica Dobrila dodala: – Veoma smo ponosni!

Doktor matematike Vojin Drenovac podsetio je uoči koncerta da je ovo prvi put da Filharmonija gostuje u Čikagu.

– Očekujem prijatno i lepo veče, a najviše me zanima da li će biti posećeno jer obično na ovakvim skupovima dođe određeni broj uvek istih ljudi. Voleo bih da dođe mnogo sveta jer ovo je izvanredan orkestar i nadam se da će biti sve kako treba!
Veče i druženje između muzičara i domaće publike nastavljeno je posle koncerta najpre u foajeu, pa zatim ispred zgrade Simfoni centra. Bilo je tu dosta emocija, čestitanja, smeha, grljenja, slikanja, poneka suza zbog nagomilanih osećanja, ali zbog prebukiranog programa muzičari su brzo otišli u svoje hotelske sobe. Kao što znamo narednih dana čekaju ih još tri velika koncerta – u Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku. Za ovaj čikaški može se reći da je istorijski koncert za pamćenje, a sigurno je da svi koji su došli da slušaju i vide Beogradsku filharmoniju u čikaškom Simfoni centru ovo izuzetno veče neće zaboraviti.

 

Prvi korak do koncertne sale

– Utisci su izuzetno pozitivni i ja sam jako srećan. Nekadašnji direktor Filharmonije, gospodin Tasovac, i ja zajedno smo sa kompanijom iz Njujorka koja je bila angažovana radi promocije Filharmonije u Americi počeli da planiramo ovu posetu još pre tri godine. Evo, sada je došao i taj dan nastupa ovde u Čikagu. Sinoć smo imali jednu manju večeru sa ljudima koji su istaknuti u čikašoj operi i simfonijskom orkestru. Uspostavljena je odlična saradnja i nadamo se da će se ona nastaviti i da ćemo videti rezultate u smislu sakupljanja donacija u Americi kako od srpske zajednice, tako i od američkih prijatelja kako bismo počeli da gradimo tu koncertnu halu u Beogradu, rekao je raniji dugogodišnji konzul Desko Nikitović.

Karta kao za zvezde splavova

– Karta za večerašnji koncert koštala je 25 dolara, isto kao kad u Čikago dolaze oni sa splavova i granda i to je veoma bitno reći. Cena je toliko bila pristupačna da me zaista zanima koliko će doći ljudi, rekao je pre početka koncerta Vladimir Mulina, glumac Srpskog pozorišta "Mira Sremčević".

– Ovo je sjajna prilika da se čuje Boegradska filharmonija koja je jedna od boljih u južnoj Evropi . Posle 29 godina otkako sam otišao iz zemlje imam ponovo priliku da ih čujem u Čikagu i mnogo mi je drago da su tu. Ako njihova američka turneja uspe nadam se da ćemo ih slušati ponovo! – rekao je reditelj Miša Tot.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here