H. M. Vujičić

U Bratuncu se obeležava 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služi patrijarh srpski Porfirije.

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu prisustvuju srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine i drugi zvaničnici, prenosi Srna.

Pre parastosa održana je sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice koju je, u prisustvu velikog broja vernika, služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva.

Nakon parastosa, delegacije će položiti cveće i odati počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

Pomen za sve srpske žrtve iz srednjeg Podrinja organizuje se povodom 30 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Od 22 nestale osobe 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju kod Srebrenice prilikom traženja stradalih Bošnjaka. Identifikovani su posle godinu dana i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su na Petrovdan 1992. godine sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući, pljačakajući i paleći srpsku imovinu. Muslimanske snage su tokom cele 1992. godine napadale srpska sela.

Za brojne zločine nad Srbima koje su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića počinile od 1992. do 1995. godine još niko nije odgovarao.

Obeležavanje 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju održava se pod geslom “Trideset godina zločin bez kazne”, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Koordinacionog odbora regije Birač.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here