commons.wikimedia

Dok u makedonskom parlamentu u uzavreloj atmosferi traje rasprava o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i obnavljanju pristupnih pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, mediji su preneli informaciju iz Brisela da Evropa zapravo ne priznaje makedonski jezik, već kažu da je to jezik koji se govori u Severnoj Makedoniji.

Sve to dešava se dan nakon posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Skoplju, kada je poslanicima u parlamentu izrazila poštovanje prema makedonskom jeziku i identitetu.

– Nema sumnje da je makedonski jezik vaš jezik. Ponoviću ovo, nema sumnje da je makedonski jezik vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo. Dakle, u revidiranom predlogu se jasno navodi makedonski jezik bez kvalifikacija iz EU – poručila je danas u Briselu zamenica portparola EK Dejna Špinant.

Ova poruka je u skopskim medijima protumačena kao “hladan tuš” i dodaju da je Špinant rekla da je Fon der Lajen zapravo govorila o jeziku kojim govore građani Severne Makedonije, preneo je skopski portal Plusinfo.

9 COMMENTS

  1. Ma ko su oni, pa da nešto priznaju ili ne priznaju! Prvo priznaju četiri variante srpskog, sad ne priznaju Makedonski! I šta bi trebalo da znači to “jezik, koji se govori u Severnoj Makedoniji”? Ako je “jezik, koji se govori”, valjda je jezik! To ti je kaoono, kad je čovek živ, ali mu to ne priznaju, jer su zagubili dokumenta ili je neki činovnik zaboravio da to zabeleži, ili ga čak proglasio mrtvim!

  2. znate onu pesmu azre, milion snazan jesam, milion noz u ledja. udarili nam noz u ledja i sada ih stigla bozja kazna.

  3. Pa kako drugacije nego da Vas prevare. EU ne poznaje POŠTENJE kao reč. Veća prava ste imali kod Srbije iako smo smatrali da su Vas oteli od Nas 1943.g.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here