Tanjug
Evropska unija

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja EU slanjem službene opomene zbog toga što nisu na potpuno pravilan način sprovele sve odredbe direktive o sezonskim radnicima.

Cilj te direktive je da se obezbede pravedna i transparentna pravila za prihvat sezonskih radnika iz trećih zemalja u EU, prenosi Hina.

Takođe, u direktivi se zahteva da se radnicima koji dolaze iz treće zemlje priušte dostojni radni i životn uslovi, jednaka prava i primerena zaštita od iskorištavanja u celom bloku.

Osiguravanje potpunog poštovanja direktive o sezonskim radnicima važan je preduslov za privlačenje radne snage potrebne za sezonski rad u EU, a to bi moglo pomoći i pri smanjenju nezakonitih migracija, navodi Komisija.

Osim Hrvatske, opomene su dobile Češka, Francuska, Mađarska, Malta, Holandija, Austrija i Poljska.

Komisija smatra da su ove zemlje nepravilno prenele i/ili primenile neke obveze iz direktive.

Te države članice imaju rok od dva meseca da preduzmu potrebne mere za uklanjanje nedostataka koje je utvrdila EK.

Komisija prati prenošenje tog zakonodavnog akta u nacionalno pravo država članica.

U okviru tog sveobuhvatnog postupka EK je u aprilu 2023. pokrenula prvi skup postupaka zbog povrede slanjem službenih opomena Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Kipru, Letoniji, Litvaniji i Luksemburgu, piše Hina.

Postupak predviđa tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, a ako se stvar ne reši tom opomenom šalje se obrazloženo mišljenje u kojem se traži da se obezbedi usklađivanje sa zakonodavstvom Unije.

Ako država članica još uvek ne sarađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Evropske unije, iako se većina slučajeva reši van Suda.

4 COMMENTS

  1. Kako je tu izostavljena Nemačka i Francuska npr. Imate na jutubu konkretno primer hrvatskog inžinjera i poređenje njegove plate u nemačkoj sa platom nemca na istom radnom mestu. To se primeti u svim zemljama od Kanade, Amerike, EU pa čak i kod nas. Ova EU administracija je kao i svaka druga administracija “beskorisno smeće” koje je našla uhlebljenje u politici jer nisu bili sposobni pošteno da zarađuju u privredi, kulturi, sportu, industriji…

  2. Plate u EU se razlikuju ne po radnom mjestu nego po tome ko je ta osoba
    Jeli domaći ili je stranac,
    I to je u svim sektorima ,
    Diskriminacija ke tu vrlo jaka,
    I to se neće promjeniti .
    Zbog toga se često dešava
    Da ako jedan stranac prije domaćih primjeti da nešto ide loše , on se jednostavno pravi da ništa ne zna ,
    Jer je njegov kolega bolje plaćen a to ne zna , nema dovoljno kvaliteta …
    Ima tu velike štete ,
    I to su poslodavci zaslužili da im se desi , o tome je zabranjen svaki razgovor , oni po svome kako hoće ,
    Pa kako bude.

  3. Па ЕУ није сметало што су Хрвати протерали 250 хиљада Срба и српску Крајну оставили празну … да нису – сад вероватно не би кубурили са радницима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here