Tanjug/AP
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je danas odluke Beograda i Prištine o registarskim tablicama, kojima je omogućeno ukidanje režima nalepnica i slobodno kretanje vozila.

“EU pozdravlja odluke Kosova i Srbije da formalno priznaju međusobne registarske tablice vozila i potpuno ukinu režim nalepnica”, naveo je Borelj, a saopštila Evropska služba za spoljne poslove.

Borelj je ocenio da ova odluka predstavlja pozitivan korak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i u prethodnim obavezama iz dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

“Ona pokazuje da je moguće postizanje napretka u unapređenju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i potkrepljuje važnost nastavka rada u okviru Dijaloga uz posredovanje EU“, poručio je Borelj u saopštenju.

Takođe, kako je istakao, ova odluka predstavlja korak u pravom smeru u pravcu bolje regionalne i evropske integracije Zapadnog Balkana, od čega imaju korist građani regiona.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je 4. januara odluku o prestanku režima postavljanja stikera na automobile sa srpskim registarskim tablicama, pošto je prethodno Vlada Srbije odlučila da od 1. januara bude omogućena sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije.

3 COMMENTS

    • Да, недвосмислено. Иначе ЕУ то не би поздравила.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here