Youtube/RTV Vojvodine
Peter Stano

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere, zbog ruske agresije na Ukrajinu i dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.

– Razgovaramo sa Srbijom u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte – od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Proces je u toku, a naši partneri u Srbiji, kao i drugi, vrlo su svesni koliko je ovo pitanje važno za EU – kaže Stano.

Na redovnoj konferenciji Evropske komisije za medije u Briselu, Stano je potvrdio da je EU danas uvela peti paket sankcija protiv Rusije i da je Srbija, kao i svi drugi partneri EU, pozvana da se uskladi sa svakim paketom sankcija.

Radi se o ”veoma važnom pitanju onemogućavanja vojne mašinerije Kremlja da nastavi sa brutalnom nelegalnom agresijom protiv Ukrajine”, ocenio je Stano.

On podseća da su lideri EU sa samita u martu pozvali sve zemlje da se usklade sa EU sankcijama i to ”posebno u slučaju kada je ugrožen međunarodni poredak zasnovan na pravilima”.

– To očekujemo od zemalja koje žele članstvo u EU i tvrde da su zasnovane na istim principima i vrednostima kao EU – kaže Stano.

On podseća na pravila pristupnog procesa o ”postepenom usklađivanju” zemalja kandidata sa celokupnim zakonodavstvom Unije, uključujući i spoljnu i bezbednosnu politiku, i navodi da se procene toga vrše kroz različite kontakte i izveštaje o tome ”gde se zaostaje ili očekuje više napora”.

– EU i zemlje članice će važne odluke za ove zemlje donositi na osnovu njihovih odluka, usklađivanja, i deklaracija o solidarnosti i opredeljenosti da se odbrane vrednosti i principi EU – zaključuje Stano.

5 COMMENTS

  1. Sankcije treba uvesti USA i EU jer
    Su oni odgovorni za sva ova dogadjanja koja se sprovode po njihovom scenariju.

  2. Kakva je to drskost mislim da je vreme da se stane ucenama na put, jer one nece tu stati, a samim tim to znaci da mi vise nemamo drzavu, nidu nam potrebni politicRi koji prepisuju naredbe od bilo koje sile. Ako je to demokratija bolje da je nema

  3. Zaista kakva je to drskost EU.da Srbija uvede sankcije Rusiji.I da Srbija uvede sankcije Rusiji. zapad ide dalje.Da Srbija prizna Kosovo i da se odrekne RS.da ulje u NATO.Treba da Srbija uvede sankcije USA.NATO i EU.Vucic treba da shvati da Sbija nikada nece uci u EU.I ne treba.EU ne zeli Srbiju u EU.to su rekli desetine puta unazad.

  4. Srbija nesme da uvede sankcije Rusiji jel ovo je sramno prava diktatura Zapada,marode Srbiji nije mesto u EU .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here