Tanjug/AP

Britansko Ministarstvo odbrane tvrdi u najnovijem izveštaju da je vojna služba u Rusiji postala unosna posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru prošle godine.

U izveštaju se navodi da je u februaru 2022. poručnik u ruskoj vojsci primao 81.200 rubalja mesečno (oko 783 evra), a da mnogi mlađi činovi koji služe u Ukrajini sada imaju više od 200.000 rubalja mesečno.

“To je preko 2.7 puta više od ruske nacionalne prosečne plate od 72.851 rublje”, navedeno je u izveštaju britanskih obaveštajaca.

Poređenja radi, navode obaveštajni izvori, 2.7 puta prosečna britanska plata iznosila bi više od 90.000 funti godišnje, piše Gardijan.

“Vrlo je verovatno da su plata i dodatne beneficije snažan podsticaj kadrovima da se pridruže, posebno onima iz siromašnijih područja Rusije. Međutim, Rusija verovatno još neće ispuniti svoje ciljeve za regrutovanje dobrovoljaca”, dodaje se u izveštaju.

Putin je naredio delimičnu mobilizaciju u septembru prošle godine kako bi ojačao ruske snage.

Tada je objavljeno da Rusija planira da pozove oko 300.000 rezervista, odnosno ljudi koji su prošli vojnu obuku i, kako je naglasio Putin, imaju specijalističke veštine koje su potrebne ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here