EPA

Izvori za Dejli mejl tvrde da je Rusija iskoristila špijuna kako bi ukrala formulu za Astrazenekinu vakcinu protiv koronavirusa.

Formulu su ukrali da bi napravili svoju vakcinu sputnjik V i postali prva država koja je proizvela efikasnu vakcinu protiv kovida, tvrdi britanski portal.

Bezbednosni izvori na koje se poziva tabloid Dejli mejl tvrde da je moskovska “krtica” uspela da ukrade tajne podatke o vakcini – iako se ne zna da li je dokument bio u oksfordskoj laboratoriji ili u Astrazenekinoj fabrici, ili bočicu sa vakcinom i prokrijumčari ih van zemlje na dalje analize.

Navodi se da je Sputnjik V “sumnjivo sličan” Astrazenekinoj vakcini razvijenoj na Oksfordu.

Ministar unutrašnjih poslova Dejmijan Hajnds nije želeo da komentariše pisanje medija.

– Fer je pretpostavka da postoje neke strane zemlje koje konstantno pokušavaju da se dokopaju osetljivih podataka, uključujući komercijalne i naučne tajne i intelektualno vlasništvo – rekao je on.

Špijuni MI5 ranije su naveli da su ruski hakeri od marta 2020. godine više puta pokušali da izvedu hakerske napade na Oksford. Nekako u to vreme, britanski naučnici najavili su da su Oksford i Astrazeneka počeli da rade na vakcini protiv korone, poseća Dejli mejl.

U aprilu prošle godine Oksford i Astrazeneka su saopštili da počinju prva testiranja na ljudima. Mesec dana kasnije oglasila se Moskva tvrdeći da su razvili svoju vakcinu, da bi u avgustu Putin u TV obraćanju rekao Rusima da je njihova zemlja pobedila u trci za vakcine i proizvela prvo cepivo protiv kovida 19.

Kasnije se, navodi britanski tabloid tradicionalno netrpeljiv prema Rusima, ispostavilo da sputnjik V funkcioniše na isti način kao i britanska vakcina. Ove su viralne vektorske vakcine, što znači da koriste drugi uspavani virus kako bi izvukli imuni agens koji onda uništava koronavirus.

Sled događaja ukazuje na to da je Moskva mogla da se dokopa formule tokom prvih testiranja na ljudima.

Postavlja se pitanje ko bi mogao da bude “krtica”, kao i da li su uhvaćeni.

Tabloid San prenosi da je britanskim ministrima rečeno da postoje dokazi da su špijuni koji rade za Kremlj ukrali nacrte kovid vakcine iz multinacionalne farmaceutske kompanije kako bi napravili svoju vakcinu.

Torijevac Bob Sili, stručnjak za rusku politiku, kaže: “Mislim da moramo ozbiljno da se pozabavimo ruskim i kineskim špijunima. Bilo da je reč o krađi formule za Astrazenekinu vakcinu ili o ucenjivanju energentima, vreme je da se ozbiljno pozabavimo njima”.

Konzervativac Endru Bridžen dodaje: “Znamo da Britanija ima najbolje naučnike i istraživačke centre, ali Rusija verovatno ima najbolje špijune”.

Ruska vakcina sputnjik prošla je dva klinička testiranja u Moskvi i rezultati tih testiranja su objavljeni u prestižnom magazinu Lanset, koji navodi da je ruska vakcina bezbedna i efikasna. Sa druge strane, zapadni naučnici smatraju da je broj testiranih bio previše mali da bi sa sigurnošću moglo da se tvrdi da je vakcina bezbedna.

2 COMMENTS

  1. “Znamo da Britanija ima najbolje naučnike i istraživačke centre, ali Rusija verovatno ima najbolje špijune”.
    ZNAMO DA JE OBRNUTO…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here