EPA/Neil Hall
Premijer Velike Britanije Boris Džonson

Francuski predsednik Emanuel Makron i ostali lideri zemalja EU ubuduće će insistirati na strogim pravilima kojima će se obavljati nadzor sprovođenja trgovinskih dogovora s Velikom Britanijom, jer pokušaji britanskog premijera Borisa Džonsona da urušava dogovor o Bregziitu jasno pokazju da se Velikoj Britaniji ne može verovati na reč, piše danas Fajnenšel Tajms.

Evropske diplomate su najavile da će na predstojećem sastanku o Bregzitu evropski lideri zahtevati od glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea da se u svaki sporazum integrišu mehanizmi koji bi omogućili Briselu da preduzima hitne kaznene mere u slučaju da se britanska strana ne pridržava dogovora i krši obostrano prihvaćene obaveze, prenosi Rojters.

Francuska i druge primorske države EU sa razvijenim privrednim ribolovom najavile su da se neće odreći dogovorenih kvota za ribarenje u britanskim teritorijalnim vodama.

Ovo je značajno pitanje za Francusku u kojoj profesionalna udruženja privrednih ribolovaca imaju veliki politički uticaj.

S druge strane Velika Britanija želi da postigne dogovor sličan onom koji ima sa Norveškom, koja nije članica EU i s kojojm se svake godine iznova pregovara o kvotama.

Britanski premijer Džonson je u jučerašnjem razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izrazio spremnost da se ostvari napredak u pregovorima sa EU i premoste „značajne razlike“ o određenim spornim pitanjima vezanim za privredni ribolov.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime