EPA/A.CARRASCO RAGEL
Foto: Ilustracija

Džeremi Hant rekao je iranskom kolegi da će Britanija ubrzati puštanje zadržanog naftnog tankera ako Teheran garantuje da tanker neće uploviti u Siriju.

Britanska kraljevska mornarica zadržala je prošle nedelje iranski tanker blizu obale Gibraltara zbog sumnje da krši sankcija protiv Sirije.

Iran zahteva da Britanija pusti brod te poriče da je tanker trebao da dostavi naftu u Siriju čime bi prekršio sankcije Evropske unije.

Situacija je pojačala napetosti u Persijskom zalivu, a Britanija je u četvrtak istakla da je morala da se brani od iranskih brodova koji su pokušali da prepreče put britanskom tankeru.

Hant je rekao da je telefonski razgovor s iranskim ministrom spoljnih poslova bio konstruktivan te da je Mohamed Džavad Zarif rekao kako Iran želi da reši konflikt i ne želi eskalaciju napetosti.

– Potvrdio sam mu da razlog naše zabrinutosti nije poreklo nafte s tankera, nego njegovo odredište te da će Britanija ubrzati puštanje broda ako dobije iransku garanciju da on neće ploviti u Siriju nakon procesa u Gibraltaru – napisao je Hant na Tviteru.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Države naredile zadržavanje tankera.

Vašington je nametnuo sankcije Iranu u svrhu obustave iranskog izvoza nafte. Evropske države nisu nametnule sankcije Iranu, ali jesu iranskom savezniku Siriji nakon što je u toj zemlji 2011. godine izbio rat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here