pixabay.com

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant izjavio je da neće ometati izručenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža Americi.

Britanija će se držati svoje pravne procedure, a SAD svoje, naglasio je Hant.

„Da li bih želeo da stanem na put Džulobećava da će izručiti Asanžaijanu Asanžu koji će izaći pred sud? Ne, ne bih“, rekao je ministar.

Komentarišući zabrinutost predstavnika UN zbog stanja Asanža i moguće ekstradicije, Hant je nazvao pravilnim to kako se sa njim postupa u Kraljevstvu.

„Džulijan Asanž se optužuje za nekoliko vrlo ozbiljnih prekršaja koji su, kako se tvrdi, dovele do pogibije ljudi. I zato, potpuno je pravilno što se on našao pred sudom i nema više razloga da izbegava pravosuđe“, dodao je britanski ministar.

Ranije je britanski „Politiko“ napisao da je američko Ministarstvo pravde odlučilo da ne podigne optužnicu protiv osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža zbog njegove uloge u otkrivanju pojedinih tajnih alatki CIA za špijuniranje.

Džulijan Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije. SAD ga optužuju da je objavljivanjem tajnih dokumenata, koji sadrže imena poverljivih vojnih i diplomatskih izvora, prekršio Zakon o špijunaži. Švedska ga traži zbog optužbi za navodno silovanje. Obe zemlje traže njegovo izručenje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime