pixabay.com

Načelnik Generalštaba Velike Britanije general Nikolas Karter smatra da Rusija pokušava da uključi niz afričkih država u svoju sferu uticaja.

– Rusija pokušava da okrene neke delove Afrike na svoju stranu – rekao je Karter u intervjuu za “Sandej tajms”.

Prema njegovim rečima, Britanija treba da pokuša da vojnom pomoći zemljama u razvoju i učešćem u stabilizaciji prilika na njihovoj teritoriji doprinese da se one “više orijentišu ka Zapadu”. Prema njegovim rečima, sada se razmatra mogućnost slanja britanskih vojnih stručnjaka u Nigeriju, kako bi pomogli vlastima u borbi protiv “Boko harama“.

General je izjavio da planira da službu u britanskoj vojsci učini privlačnijom za eksperte iz oblasti sajber-bezbednosti, kao i da za civilne stručnjake u toj oblasti otvori mogućnosti za širu saradnju sa vojskom, koristeći iskustvo američke vojske.

On je saopštio da postoje planovi da se na Jamajci osnuje vojna akademija po modelu Sandhersta, gde bi se mogli obučavati kadeti iz država Karipskog basena.

Ranije su se čelni ljudi Pentagona požalili na povećanje uticaja Rusije i Kine u Africi, razvojem saradnje u različitim sferama.

2 COMMENTS

  1. Kasno je. Afrikanci na mogu zaboraviti ko ih je vekovima iskoriscavao i porobljavao. I danas nikad nisu sigurni da ce se zivi vratiti kuci u vasim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here