pixabay.com

Premijer Irske Leo Varatkar izjavio je da je zabrinut zbog toga što se Velika Britanija “odvaja od sveta” i optužio politiku Londona da se okreće sebi napuštajući EU, smanjujući međunarodnu pomoć i razmatrajući izlazak iz ugovora o ljudskim pravima.

Varatkar je pred susret sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Granadi, tokom samita Evropske političke unije, rekao kako jedva može da prepozna Veliku Britaniju.

Na pitanje da li je zabrinut zbog mogućnosti da London napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, irski premijer je odgovorio “Jesam, da budem iskren”.

Mogućnost izlaska iz te konvencije nagovestila je britanska državna sekretarka Suela Brejvermen, koja je dovela u pitanje njenu svrhovitost.

“Britanija i Ujedinjeno kraljevstvo koje volim i divim im se, to je zemlja Magna Karte, zemlja koja je osnovala parlamentarnu demokratiju i zemlja koja je pomogla u pisanju Evropske konvencije o ljudskim pravima. Uznemirava me da vidim kako se Ujedinjeno kraljevstvo odvaja od sveta, bilo da smanjuje budžet za međunarodnu pomoć, napušta EU i čak razmatra povlačenje iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. To nije Britanija kakvu znam”, rekao je Varadkar, prenose britanski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here