EPA/Andy Rain

Lanci snabdevanja hranom u Britaniji “počinju da se zaustavljaju” zbog radnika koji se samoizoluju usled kontakata sa koronavirusom, upozorio je danas jedan čelnik britanske industrije, kritikujući napore premijera Borisa Džonsona da ublaži efekte takozvane “pingdemije”.

Britansko udruženje mesnih prerađivača je saopštilo da se ne može osloniti na nova izuzeća premijera, koja će važiti za neke kompletno vakcinisane radnike iz ključnih industrija, jer je lestvica postavljena “vrlo, vrlo visoko“.

Izvršni direktor tog udruženja Nik Alen je, na pitanje da li je vlada pojasnila situaciju, rekao za Bi-Bi-Si:

– Ne, zapravo nije. Stvarno se oseća očaja u industriji. Do sada smo uspeli da održimo lanac snabdevanja hranom, ali postoji osećaj da na tom planu počinjemo da posrćemo – poručio je Alen.

Upitan da li se proizvodne linije zaustavljaju, on je rekao da se to već dešava.

Napominje da industrijskom sektoru još nije jasno ko je obuhvaćen izuzećima.

Britanski “Dan slobode”, 19. jul, kojim je premijer Boris Džonson ukinuo gotovo sve restriktivne mere zbog pandemije koronavirusa posle više od godinu dana, bio je obeležen porastom broja novozaraženih, nestašicom osnovnih namirnica i haosom sa aplikacijom Zavoda za javno zdravlje (NHS) za samoizolaciju.

U ponedeljak su na stotine hiljade građana dobili preko aplikacije Covid- 19 NHS poruku da moraju da odu u samoizolaciju, zbog čega su se mnogi poslodavci našli u nezgodnoj situaciji.

NHS je putem aplikacije na pametnim telefonima kratkom porukom – “ping” – obaveštavala ljude koji moraju ići u samoizolaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here