EPA/Andy Rain
Roman Abramovič

Velika Britanija je saopštila danas da uvodi meru zamrzavanja imovine za sedmoro ruskih biznismena, uključujući Romana Abramovica, Igora Sečina, Olega Deripasku i Dmitrija Lebedeva, nakon što su dodati na spisak sankcija.

– Ne može biti sigurnih utočišta za one koji su podržali Putinov žestok napad na Ukrajinu – izjavio je britanski premijer Boris Džonson, a prenosi agencija Rojters.

Abramovič je vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Deripaska ima udeo u “En+ grupi”, Sečin je izvršni direktor “Rosnjefta”, a Lebedev je predsednik Upravnog odbora “Banke Rusije”.

Usled novih sankcija, Čelsi ne može da prodaje ulaznice za utakmice, biće zatvorena zvanična prodavnica rekvizita kluba, a engleskom prvoligašu je onemogućena kupovina ili prodaja igrača.

Vlada je saopštila da će izdati posebne dozvole kako bi se omogućilo odigravanje utakmica, isplata plata zaposlenima i prisustvo navijača koji su već kupili karte za naredne utakmice.

Fudbalski klub je među zamrznutim Abramovičevim sredstvima, pa je obustavljena i potencijalna prodaja kluba. Međutim, BBC ističe da se čini da će vlasti u Londonu ipak razmisliti o tome da dozvole Abramoviču da uz posebnu dozvolu proda Klub, ali pod uslovom da može da dokaže da neće imati koristi od prodaje.

Za pedesetpetogodišnjeg Abramoviča se smatra da održava snažne veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, što je ruski milijarder negirao.

Ministri u britanskoj Vladi dali su garancije da sankcije neće naneti “bespotrebnu štetu” samom klubu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here