commons.wikimedia/Amir1140
Teheran

Svi Britanci koji još borave u Iranu trebalo bi da odmah napuste tu zemlju zbog sve većeg broja ljudi koje Teheran uzima kao taoce, saopštila je predsedavajuća Komiteta za spoljne poslove britanskog parlamenta Ališa Kerns.

Ovaj poziv je usledio nakon što su iranske vlasti saopštile da je Iranska Revolucionarna garda uhapsila sedam osoba povezanih sa Britanijom, uključujući i neke sa dvojnim državljanstvom, zbog antivladinih protesta koji su potresli zemlju.

Britanske diplomate zatražile su od Irana pojašnjenja u vezi s tim hapšenjima, a Kerns je nazvala trenutno postupanje Teherana “fabrikovanjem državnih talaca”.

– Iran je pokazao da će rado uhapsiti svakoga ko ima dvojno državljanstvo. Da sam britanski državljanin sa dvojnim državljanstvom u Iranu, apsolutno bih otišla jer je evidentno da će ih žrtvovati i koristiti brutalnu represiju protiv njih. Ohrabrujem svakoga sa Zapada da ode na što bezbedniji način – dodala je ona.

Kerns, koja je poslanica konzervativaca, pozvala je na uvođenje novih sankcija Teheranu svakog dana kada iranske vlasti pogube nekog demonstranta.

Ona je takođe osporila tvrdnju premijera Rišija Sunaka da je Iranska Revolucionarna garda već stavljena pod britanske sankcije.

Iranske vlasti su saopštile da su sedam glavnih vođa nedavnih protesta povezanih sa Velikom Britanijom priveli pripadnici obaveštajne službe Revolucionarne garde, uključujući građane sa dvojnim državljanstvom koji su pokušavali da napuste zemlju.

Protesti širom Irana izbili su 16. septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koju je privela “policija za moral” zbog navodno nepropisnog nošenja hidžaba i pretvorili su se u opštenarodnu pobunu protiv vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here