commons.wikimedia/Chris Lofting
"Jurofajter tajfun" (Foto: Arhiva)

Britanske i nemačke letelice prve su u NATO bile usmerene na presretanje ruskog aviona, saopštila je Velika Britanija tokom noći u jeku pojačanih napetosti nakon obaranja američkog drona iznad Crnog mora.

Dva lovca lansirana su u utorak kako bi presreli ruski avion za dopunu goriva u vazduhu koji je leteo blizu estonskog vazdušnog prostora i nije odgovarao na komunikacije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da je to bila prva misija za saveznike u okviru planiranog zajedničkog NATO nadzora vazdušnog saobraćaja, ali je sama po sebi bila rutinska misija za letelice.

– Bili smo naterani da presretnemo avion koji se približavao estonskom vazdušnom prostoru. Identifikovali smo ga i pratili dok je prolazio blizu vazdušnog prostora NATO – rekao je pilot “tajfuna” iz 9. bombarderske eskadrile, u izjavi odbrane.

Potom je nastavio:

– Mi ćemo presresti sve letelice koje ne komuniciraju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja ili nisu na priznatom planu leta kako bismo bili sigurni da znamo ko su i održali sigurnost letenja za sve korisnike vazdušnog prostora.

Zatim je dodao:

– Za mene kao pilota borbenog aviona ovo je bio rutinski posao, iako sam leteo zajedno sa nemačkim kolegom. Jasno je da su se sve naše obuke i naporan rad isplatili jer smo besprekorno delovali zajedno.”

Ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, Džejms Hipi rekao je da zajedničko raspoređivanje “jasno pokazuje našu kolektivnu odlučnost da izazovemo svaku potencijalnu pretnju granicama NATO”.

Misija je usledila nakon onoga za što su SAD rekle da je ruski borbeni avioni Su-27 ispustio gorivo i na kraju se sudario sa američkim dronom MQ-9 Reaper, prisiljavajući američke snage da ga obore u međunarodnim vodama.

3 COMMENTS

  1. Mnogo me plaše postupci Britanaca – Dzonson je sprečio mirovne pregovore u aprili prošle godine, kada su Rusija i Ukrajna bili blizu dogovora, a jedan od glavnih ukrajinskih pregovarača dobio je metak u čelo !…pa naoružavanje….obaveštajni rad…navodjenje…obuka vojnika…miniranje Severnog toka…upadi diverzanata na rusku teritoriju…tenkovi…sad još i duet Britanci+Nemci u vazduhu…a sve vreme Britanija u recesiji blokirana štrajkovima – užas !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here