Britanski ambasador: Nema crvenih linija u dijalogu, ali nema ni promene granica

Vestionline, Tanjug
7
Pixabay.com
Zastava Velike Britanije

“Velika Britanija će zajedno sa ostalim medunarodnim partnerima ostati uključena u proces dijaloga između Srbije i Kosova. Ova podrška nije bezrezervna, nema crvenih linija, ali ima parametara, a jedan od njih je da ne podržavaju etničku podelu i razgraničenje”, kaže Nikolas Abot, britanski ambasador na KiM.

Abot u intervjuu za Kossev ističe da je vladavina zakona na Kosovu prioritet za britansku vladu, ali je ona i osnov stabilnost za tzv. Kosovo.

– Ljude brine posao, obrazovanje, zdravlje, ali i budući pregovori sa Srbijom. Izgleda da smo ušli u ćorsokak kada su u pitanju pregovori ove godine. U ovom trenutku izgleda da nijedna strana nije spremna da krene napred, a potrebno nam je da vidimo promenu, te bi prilika za to mogla da se ukaže nakon izbora – rekao je novi britanski ambasador.

Abot ističe da “nije na međunarodnoj zajednici da odredi koji je budući put za Kosovo i Srbiju”. Upitan da li to znači da će Velika Britanija pozdraviti sve o čemu se dogovore Beograd i Priština, on je odgovorio:

“Ne, ne mislim, da je to naša pozicija. Mi imamo, zapravo, principijelnu poziciju koja se tiče promene granice. Kao ni ostali, ni mi ne mislimo da je to pozitivan put napred, ali jasno, videćemo kako će se pregovori odvijati u okviru određenih parametara”.

Britanski diplomata smatra da većinu Srba, na severu i u ostalim delovima KiM, brinu pitanja socijalne i ekonomske prirode.

– Očigledno, postoje veća politička pitanja na sceni sada, ali je i moj utisak da su sami kosovski Srbi do sada uspevali da dobro definišu svoje zahteve, i moram da naglasim da je nešto do čega nam je svima stalo to kako da izgradimo održivu zajednicu kosovskih Srba u celoj zemlji – rekao je Abot

7 COMMENTS

  1. Хоће ли Британци променити мишљење ако престанемо да водимо на пашу Енглезе који после пола века дођу у Србију да уче Српски језик.
    Ма ко вас шљиви олошу Енглески.

  2. Kako se toga nije setio pre 1999. godine. Granice Srbije su mogle da se menjaju, a sada su nedodirljive?! kakav bezobrazluk!

    • Niko.nam nije krim za nasu historisku gresku kosovo bila nasa zasto je nismo cuvali.asad placemo po svetu..azasto jer €€€€ njihove nam trebaju epa druze kasno stigo marko u kosovo polje .u kosovsko dvoriste se ukopao amerika tu mesta za 3 .neemaaa

  3. Ti ces da odlucujes! Pa nije to tvoja zemlja da ti odlucujes! Idi i daj svoje parce teritorije! Pa vi nedate Irskoj mira, koja nije vasa zemlja a nama ce da pricate nesto. Idi daj Cornwall da se dosele ovi pa se volite tamo kod vas

  4. Uh, sve sam se naježio… koliko me briga šta brlog iz Bekingemske Palate misli ili želi.
    U stvari, slažemo se u jednom, granice se neće menjati, ali one koje postoje a ne koje ste vi mutanti nacrtali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here