EPA

General Nik Karter, šef britanskih oružanih snaga (u odlasku), navodi da britanska vojska mora biti spremna za rat sa Rusijom posle nedavnih napetosti u Istočnoj Evropi, ali ne veruje da ruski lider Vladimir Putin stvarno želi “pravi rat” sa Zapadom.

Karter tvrdi da je “Rusija sada veća pretnja u Istočnoj Evropi nego što je bila pre 8 godina kada je on preuzeo sadašnju poziciju”.

On ocenjuje da su zabrinjavajuće napetosti na granici između Poljske i ruskog saveznika Belorusije, “ali i da ne postoje znaci opasnosti zbog ruskih trupa duž granice s Ukrajinom”, prenosi list “Gardijan”.

– Rat definišem kao stvarni čin borbe, ali mislim da Rusi to ne žele. Mislim da žele da pokušaju da svoje ciljeve postignu na suptilnije načine – objašnjava Karter.

On veruje da je situacija na granici Belorusije i Ukrajine “klasično odvraćanje pažnje” i definiše to kao “klasičan ruski način iz beležnice hibridnog ratovanja”.

Karter priznaje da situacija u Avganistanu “nije dobra”, mada je u avgustu, u vreme kada su talibani preuzeli vlast, tvrdio da se su se oni promenili i da im treba “dati prostor za formiranje vlade”.

Karter napušta funkciju krajem ovog meseca, a zameniće ga admiral Toni Radakin.

2 COMMENTS

  1. Šta Britanci imaju sa “napetostima u istoćnoj Evropi”, osim što jih stvaraju! To je kao ono sa napetostima u Severnoj Americi, Indiji i Africi, koje su isto tako oni stvorili!

  2. Ne bi vi izdrzali dan rata protiv Rusije. Uskoro ce vam ceo UK da se cepa pa se bolje time pozabavite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here