pixabay.com
Foto: Ilustracija

Britanski naučnici tvrde da su razvili izvor energije koji bi mogao da omogući astronautima da dugo žive na Mesecu. Univerzitet Bangor je dizajnirao nuklearne ćelije, veličine zrna maka, koje mogu proizvesti energiju potrebnu za održavanje života.

Stručnjak za nuklearne materijale i goriva Sajmon Midlburg sa Univerziteta Bangor kaže da je rad na ovom projektu bio veliki izazov, ali ujedno i zabavan. On je dodao da će u narednih nekoliko meseci u potpunosti testirati nuklearno gorivo.

Odskočna daska do drugih planeta

Mesec sadrži mnoge od vrednih resursa potrebnih za modernu tehnologiju, a mnogi ga vide kao potencijalnu bazu sa koje će se u budućnosti lansirati na druge planete. U nekim njegovim delovima temperature padaju na neverovatnih minus 248 stepeni Celzijusa jer nema atmosfere koja bi sačuvala toplotu.

Univerzitet Bangor je glavni igrač u potrazi za modelom proizvodnje energije i toplote za održavanje života na Mesecu ili nekoj drugoj planeti u Sunčevom sistemu. Naučnici su upravo poslali malenu nuklearnu gorivu ćeliju, poznatu kao Trisofuel, svojim partnerima na testiranje.

Moglo bi da se koristi za napajanje mikronuklearnog generatora, koji je napravio partner univerziteta, Rolls-Roice. “Generator je prenosivi uređaj, veličine malog automobila. Može se staviti na raketu i lansirati u svemir”, rekao je Midlburg, a prenosi Bi-Bi-Si. Univerzitet navodi da bi ovi mikrogeneratori mogli da se koriste i na Zemlji, na primer u zonama katastrofe kada dođe do nestanka struje.

Mesečeve baze 2030-ih

Geopolitičar i novinar Tim Maršal rekao je da je napredak u razvoju goriva korak ka globalnoj trci ka južnom polu Meseca.

“Uveren sam da će 2030-ih godina postojati baza na Mesecu. Verovatno jedan Kinez i jedan Amerikanac. Veruje se da postoje titanijum, litijum, silicijum, gvožđe i mnogi drugi minerali koji se koriste u mnogim novim tehnologijama”, rekao je Maršal.

“Ne zna se tačno koliko, ali većina kompanija je uverena da je to ekonomski isplativ iznos“, dodao je on.

3 COMMENTS

  1. Izgleda da je potpuno racionalno predviđanje.
    Resursi su na Mesecu.
    Temperatura od – 248 C može omogućiti rad super provodnog magneta. Uz osiguranje transporta i AI moglo bi funkcionisati. Do 2030-te,dali je realna procena?

    • Moguce bi bilo jedino da nema ovih ratova i da saradjuju svi na globalnom nivou i da se na ekonomski deo gleda i upravlja na jedan drugaciji nacin iz sasvim drugog ugla.Sto u relnosti i u kratko znaci juce u 15

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here