Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država ne pripisuje krivicu građanima zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona i istakla da to nikada nije radila ni ona, ni Krizni štab, ni predsednik Aleksandar Vučić.

Brnabić je na konferenciji za medije istakla da, kada kaže da je borba protiv virusa korona „borba svih nas“, odnosno i države i svakog građanina pojedinačno, to ne znači „svaljivanje krivice na građane“.

– Ja nisam nikad čula da je Vučić svalio krivicu na građane, ja kada sam govorila da nismo dovoljno disciplinovani, kretala sam od sebe, jer i ja nisam ozbiljno shvatila nošenje maske u zatvorenom prostoru – rekla je Brnabić.

Ponovila je da je borba protiv virusa „pojedinačna borba“, koja podrazumeva nošenje maski, držanje fizičke distance, pranje ruku i bez okupljanja.

Ističe da Krizni štab sada želi protiv virusa da se bori na drugačiji način, bez uvođenja restriktivnih mera, da se ne bi, dodaje, vanredno stanje uvodilo svaki put kada dođe do skoka broja zaraženih.

– Virus će ostati sa nama dok se ne pronađe vakcina, mi moramo da naučimo da živimo sa virusom, a uvođenje vanrednog stanja za svaki pik nije pravo rešenje – istakla je Brnabić.

Kaže da Krizni štab jeste grešio u vezi sa procenama kretanja epidemiološke situacije, jer se očekivalo da će tokom leta biti zatišja, međutim, ističe ona, to nije bila greška naših epidemiologa, već su to prognozirali i SZO i ostali epidemiolozi u svetu.

Na pitanje zašto se Krizni štab nije oglašavao posle derbija, izbora i pojedinih proslava, Brnabić je odgovorila da nakon tih okupljanja nije primećen skok broja zaraženih, ljudi na respiratorima i preminulih, i da nije bilo potrebe za tim.

– Nismo imali potrebu za svakodnevnim izveštavanjem jer nije bilo ničeg novog i brojevi su bili pod kontrolom, a pres konferencije smo prekinuli, jer je dolazilo po dva ili tri medija… Sada imamo potrebe opet za tim, zato što imamo ovakve brojke – podvukla je Brnabić.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime