Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas u Briselu da je optimista po pitanju nove Evropske komisije, jer je predstavila novu metodologiju i investicioni plan za Zapadni Balkan koji predstavlja konkretnu podršku za dalje napredovanje ka Evropskoj uniji.

Brnabić je kazala da će investicioni plan biti predstavljen na Samitu u Zagrebu, navodeći da će mnogo značiti za sve građane Srbije.

– Ako razgovaramo o regionalnom povezivanju i stabilnosti, jedna od osnovnih stvari je infrastrukturno povezivanje. To je izuzetno skupo, a Srbija je napravila jedan napor u prethodnim godinama da uloži velika sredstva, posebno u koridore i auto-puteve – rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je završen koridor 10, tako da, kako kaže, danas preko Srbije od Mađarske i Hrvatske do Bugarske i Severne Makedonije postoji kompletan auto-put.

Gradi se, navela je, i koridor 11, a očekuje i da krajem godine započne izgradnja auto-puta ka Prištini, Tirani i luci Drač.

– Paralelno sa tim treba da ide i povezivanje železnicom. Sve je to izuzetno skupo. Ukoliko bismo za to dobili veću finansijsku podršku od EU kroz investicioni plan, to bi bilo fantastično i nama bi bi omogućilo da se razvijamo brže – rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da investicini plan treba da se odnosi i na energetiku i zaštitu životne sredine.

– To je podrška koju možemo da očekujemo, ali videćemo u Zagrebu. To je nešto o čemu smo mi pričali – kazala je Brnabić.

Kako je rekla, nada se da je to jedan novi početka, ne samo za Srbiju, već za ceo Zapadni Balkan.

Brnabić je kazala da je stabilnost Zapadnog Balkana važna za dalji ekonomski razvoj i da se Srbija zalaže za otvaranje poglavlja sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Primetila je i da postoji podrška “mini šengenu” i to je, kaže, jasna poruka svima u regionu da se priključe, a vrata su otvorena.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime