Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da redovno razmatranje situacije na Kosovu u SB UN potvrđuje da je stanje na terenu nestabilno.

I to sa “učestalim incidentima i napadima na Srbe, kao i na ugroženost njihove imovine”.

Brnabić je danas u Beogradu razgovarala sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Unmik Karolin Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku pregovora Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je podsetila Zijade na uskraćeno pravo glasa Srbima sa Kosova i Metohije, kada im je onemogućeno da se izjasne na referendumu i na izborima ove godine.

Ona je izrazila očekivanje da će aktuelna politička i bezbednosna situacija na Kosovu, biti predstavljena na objektivan i transparentan način u izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmika, na sednici Saveta bezbednosti UN koja će biti održana u oktobru.

Dodala je da je Beograd potpuno posvećen dijalogu i istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze Briselskim sporazumom.

Zijade je poručila da će Unmik nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Potvrdila je posvećenost Unmika podršci dijalogu koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.

Ona je posebno naglasila neophodnost dijaloga i poštovanja postignutih sporazuma, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here