Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je, tokom posete Mostaru odbacila navode da je namerno zaobišla zvanične institucije i naglasila da se u skladu sa svim protokolima obratila institucijama u BiH.

– Svi znaju da sam tu, ali ovo je moja jednodnevna poseta srpskoj zajednici i projektima koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije. Mislim da ne treba praviti buru u čaši vode – rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje da li je namerno zaobišla zvanične institucije i “političare u rangu s njenom pozicijom”.

Brnabić, koja je obišla Sabornu crkvu u Mostaru i posetila “Prosvetinu” školu, odbacila je poređenje njene posete i izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koje je iznela Naša stranka iz BiH, a u kontekstu da je ona premijerka hercegovačkih Srba, kao što je on rekao da je predsednik Hrvata u BiH.

– Ne gledam to na taj način. Milanovićeva izjava mi je bila neverovatna i bilo mi je neverovatno da nisu stigle reakcije, čak ni iz Evropske unije. Ja sam premijerka Srbije i mojoj funkciji postoji pandan u BiH – rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da se oseća kao gost, koji je došao da obiđe projekte koji su finansirani iz budžeta Srbije i ocenila da ulaganje u kvalitetniji život bilo koje zajednice, bilo kog naroda u jednoj zemlji doprinosi bogatstvu cele te zemlje.

– Nemam druge pretenzije – poručila je Brnabić.

Što se tiče podrške srpskoj zajednici u Mostaru, rekla je da je došla da vidi šta je urađeno i šta još treba da se uradi.

Ona je naglasila da je Saborna crkva najvažniji projekat.

– Mi smo do sada donirali skoro dva miliona evra u izgradnju crkve, ostalo je još oko milion evra da sve završimo. Tako da ćemo se truditi da i to isfinansiramo – rekla je Brnabić.

Što se tiče Prosvjetne škole, Brnabić je rekla da se ona finansira kontinuirano svake godine.

– Danas je kancelarija za informacione tehnologije donirala opremu laptopova, štampača, printera, kamera i gledali smo šta još možemo da uradimo. To male stvari koje deci mogu mnogo da znače – poručila je Brnabić.

“Pravila moraju biti ista za sve”

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se očekuje odluka Ustavnog suda u BiH povodom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, koju finansira Srbija, a da se do tada nastavljaju pripremni radovi.

Odgovarajći na pitanje novinara u Mostaru o zastoju na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela zbog nesuglasica oko Srbije i BiH, i optužba koje dolaze iz BiH da Srbija na taj način “uzurpira” njihovu imovinu, Brnabić je rekla da je koncesija tog projekta urađena kao i sve prethodne u toj zemlji.

– Ja kao neko ko je pragmatičan političar, ne vidim zašto bi tu bilo problema. Mislim da je to jedan značajan energetski resurs za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, posebno u vreme kada imamo energetsku krizu i tek se sprema ta energetska oluja u Evropi. Što više imamo naših izvora energije, to bolje, posebno zato što je ta hidroelektrana zeleni izvor energije – rekla je Brnabić.

Istakla je da je koncesija za taj projekat dobijena na isti način kao što su dobijane sve ostale u BiH, dodajći da se o takvoj koncesiji razgovaralo pre nekoliko godina i sa partnerom iz Nemačke.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što za taj projekat ne postoji saglasnost države BiH, već samo jednog entiteta u toj zemlji, Brnabić je kazala da su svi takvi projekti dobijali koncesije samo od lokalne vlasti.

Istakla je da je Srbija uradila pravnu analizu i da je u tim analizama utvrđeno da postoji bar 100 projekata koji su dobijeni na taj način.

– Ako postoji pravna nesigurnost sa ovom koncesijom, to znači da postoji problem sa svim koncesijama koje su davane. To doprinosi pravnoj nesigurnosti koja nije dobra za poslovni ambijent bilo koga, ne samo za investicije iz Srbije. Pravila moraju biti ista za sve – zaključila je Brnabić.

Brnabić u Mostaru otvorila 102. Šantićeve večeri

Šantićeve večeri poezije, 102. po redu, večeras je u Mostaru otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić porukom koju je i pesnik Aleksa Šantić ostavio u svojoj poeziji, a to je da veruje u svetlu budućnost ovog regiona.

Iako, kako kaže Brnabić, Šantićeve pesme izgledaju tužno, u njima je, ističe, utkana poruka o svetloj budućnosti.

Poručila je da bi svi u regionu trebalo da rade na pomirenju i povezivanju, dodajući da nam je potrebno više ljudi kao Šantić koji nije voleo samo srpski narod, već narode, naročito one sa kojima je živeo.

Upravo je, ističe, njih opisao i oživeo u svojim pesmama i prikazao najveći potencijal Mostara i našeg regiona – različitost.

Brnabić je rekla da je u Mostru prvi put i da se tek danas uverila da je lepši nego što je slušala i čitala o njemu.

– Mostar jeste poseban grad u svakom smislu, grad kompleksne prošlosti, istorije, i takođe emotivnog naboja, grad koji je u pravom smislu te reči evropsko raskršće kultura, različitih uticaja, vera i svega onoga što može da se nađe na evropskom kontinentu – rekla je Brnabić.

Koliko god je, kako kaže, ta različitost problema mogla da stvori, kao što smo, podseća, imali prilike da vidimo u bliskoj i daljoj prošlosti, to je, ističe, i ogroman potencijal.

– Taj potencijal video je i Šantić i to je upravo ono što je njega najviše inspirisalo. Kada govorimo o njegovoj poeziji, govorimo o čoveku kome je domovina bila prava muza i inspiracija, ljubav prema otadžbini, ne samo prema svom narodu, već prema narodu i narodima sa kojima je živeo u ovom prelepom gradu – navela je Brnabić.

Ministarka kulture i obrazovanja Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je Aleksa Šantić bio jedan od najznačajnijih stvaralaca naše književnosti.

Istakla je da je upravo on kroz svoje pesme vinuo Mostar u nebesa, utkao lepotu Neretve u svoje stihove i ljudske sudbine, dodajući da su Šantićev lik i njegova dela simboli ovog grada.

Zahvalila je organizatorima na održavanju ove manifestacije i samim tim na promociji vrednosti srpskog naroda.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istakao je da su poruke koje je Šantić slao aktuelne i danas, dodajći da su njegove poruke životne, ljudske, ohrabrujuće.

Kordić je kazao da će on kao gradonačelnik uvek biti partner te značajne manifestacije, koja čuva sećanje na jednog važnog Mostarca – Aleksu Šantića.

Predsednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Sanja Bjelica Šagovnović istakla je da je manifestacija Šantićeve večeri poezije sećanje na našeg pesnika koji je postavio temelje našeg društva.

Istakla je da manifestacija neguje srpsku kulturu u Mostaru, ali i podseća na važne Šantićeve poruke kao što su ljubav, tolerancija, patriotizam.

Manifestaciju Šantićeve večeri poezije u Mostaru organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”.

Na otvaranju Šantićevih večeri poeziju je recitovao pesnik Pero Zubac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here