EPA/Rafal Guz
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tokom sastanka sa predstavnicima japanskih vlasti u Tokiju objasnila poziciju Srbije i zašto ne uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali i istakla da Srbija nije neutralna i da je osudila agresiju na Ukrajinu.

Premijerka je dodala da japanski političari ne vrše pritisak kao političari u Evropi, ali su zainteresovani da čuju poziciju Srbije.

– Mi nismo neutralni po tom pitanju, naša pozicija je potpuno jasna, mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU gde smo osudili agresiju na Ukrajinu, naše Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da nećemo priznati rezultate referenduma, jedina razlika je što nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji i za to imamo dobro obrazložene razloge – izjavila je Brnabić u Tokiju srpskim novinarima.

Ona je ocenila da je imala “dobar sastanak” sa tamošnjim kolegom Fumiom Kišidom, a jutros se sastala i sa predstavnicima parlamentarne grupe prijateljstva Japana i Srbije.

– Iskoristićemo taj sastanak da gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom – istakla je i dodala da je na sastanku sa premijerom bilo veliko interesovanje o poziciji Srbije prema ratu u Ukrajini.

Dodala je da je važno da se vladi Japana objasne stavovi srpskih vlasti jer investicije u mnogome zavise od preporuka vlade.

– Nadam se da će naša pozicija ovde (u Japanu) bolje da se razume i da nema nikakve negativne efekte na dodatan priliv investicija iz Japana. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti u mesecima pred nama i u 2023. godini – rekla je ona srpskim medijima u Tokiju.

2 COMMENTS

  1. Gospodjo Brnbaric, kakva osuda? Odajete ciji ste naslednik i da samo cekate vase vreme. Putin je prevejan, samo hoce da ispravi greske naivnih oceva i dedova – a greske su obimne. To su i sponsorasi uvideli i razumeli kao sansu. Pomazu i kapom i sakom. Ali spasonosni camac se sve vise udaljuje. Nemci su stvarno preterali, ali prvobitna euforija nestaje i ne znaju kako ce preziveti zimu. Kako osudjivati borbu za svoje?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here