EPA/Filip Singer
Angela Merkel

Kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel doputovaće u ponedeljak, 13. septembra, u zvaničnu posetu Srbiji.

Kako je najavljeno, Merkel bi na Aerodrom “Nikola Tesla” trebalo da stigne oko 16 sati. Biće organizovan svečani doček ispred Palate Srbija, nakon čega će nemačka kancelarka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati tête-à-tête razgovor.

Kako je prilikom najave posete objasnila zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic, u fokusu razgovora dvoje državnika biće pokrenuta važna pitanja. “U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive”, navela je Fic. Nakon razgovora dvoje državnika Merkelova i Vučić će dati izjave za medije.

Vučić je ranije, povodom posete Angele Merkel, izjavio da je tom velika čast za našu zemlju.

– Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji – rekao je tada Vučić.

I premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je posetu Merkelove kao izuzetno bitnu za Srbiju. Brnabić je navela da će se videti sa kojom porukom dolazi, ali činjenica da u posetu Srbiji dolazi na kraju svog mandata, kao i dužina ostanka, dovoljna je poruka sama za sebe.

– Ne mislim da smo ikada dobili takvo priznanje u svetskim razmerama. Dolazi nam ”kraljica Evrope”. Ostaće ona to još dugo, dugo nakon što ne bude kancelarka. Napravila je takvu zaoštavštinu da dugo nećemo videti u Evropi, ali i svetu takvog lidera – rekla je ona.

Istakla je da je Merkel zasigurno među top tri svetska lidera i to će i ostati nakon mandata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here