Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, na sastanku sa predstavnicima UO Američke privredne komore (AmC ham) u Srbiji, da je ekonomska saradnja dve zemlje sve bolja, kao i da treba dovesti više američkih kompanija u našu zemlju, ali i promovisati Srbiju na američkom tržištu.

Glavne teme razgovora su bile prioriteti AmC ham, nastavak i podrška reformama, a pre svega u oblastima digitalizacije, zdravstva, Zelene agende i zaštite životne sredine, a posebno je razmatrana tema unapređenja saradnje u okviru inicijative Open Balkan.

– Drago mi je da sam danas imala dobar i konstruktivan sastanak i dobre inicijative da u oblastima kao što su digitalizacija, zdravstvo, zaštita životne sredine, kao i regionalne inicijative, naročito inicijativi Otvoreni Balkan, možemo da rešavamo neke probleme, ali i da promovišemo Srbiju na američkom tržištu, kako bi sa jedne strane doveli više kompanija u Srbiju, a sa druge strane otvorili američko tržište za naše kompanije – rekla je Brnabićeva.

Ona je kazala da je odmah ove nedelje, nakon konferencije Američke privredne komore na kojoj je predstavila analizu i rezultate istraživanja svojih članova “Deseto prolazno vreme”, organizovan radni sastanak na kome je razgovarano o onim oblastima koje muče njihove članove odnosno u onim oblastima gde oni vide da možemo da radimo zajedno.

– Da dodatno poboljšamo potencijale za investicije, ali i konačno kvalitet života svih naših građana – dodala je premijerka.

Istakla je da imamo najbolju moguću saradnju sa SAD i američkim kompanijama i da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u 2021. prešla milijardu evra i da se očekuje da na kraju 2022. bude značajno veća.

Predsednik AmC ham Stefan Lazarević je zahvalio premijerki Brnabić i njenom timu na otvorenom i konstruktivnom dijalogu u okviru kojeg je, kako je rekao, dogovoren niz aktivnosti na kojima će sa vladom zajedno raditi u 2023. godini, sa ciljem poboljšanja uslova poslovanja u Srbji i smanjenja efekta krize.

– Takođe, zajedno ćemo nastaviti dijalog i pratiti stepen realizacije aktivnosti, koja u domenu digitalizacije, Zelene agende, zdravstva i Otvorenog Balkana, pre svega, ima za cilj da unapredi efikanosti adminstracije i pravosuđa i poveća nivo transparentnosti u načinu odlučivanja i funkcionisanju – rekao je Lazarević.

Istakao je da je cilj da se modernizuje zdravstveni sistem i unapredi zaštita životne sredine, omogući diverzifikacija izvora snabdevanja energijom, kao i da se Srbija učini još atraktivnijom za investicije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here