Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić na otvaranju laboratorije Vatreno oko rekla je da je Srbija napravila veliki korak ka digitalizaciji zdravstva.

– Jako važan dan za Srbiju, ne smo borba za kovid 19, nego ono što mi želimo da radimo u Srbiji a to je digitalizacija zdravstva. Pokazali smo da imamo odličan sistem, naučnike, inženjere, odlične prijatelje u trenucima kada nam je bilo najpotrebnije – rekla je Brnabićeva.

– Ova laboratorija i laboratorija koja se se u ovom trenutku pravi u Nišu, takođe uz podršku i partnerstvo BGI i kao donacije Bi Džin, a ovo je samo donacija BGI, će omogućiti da ovo dupliramo. Po broju testiranja danas, Srbija je među vodećim zemljama u ovom delu Evrope. Sa ovim dodatnim kapacitetima, mimslim da ćemo biti među prve dve zemlje u regionu. Ovo će nama omogućiti da brzo krenemo u testiranje na antitetela, uradimo ozbiljnu epidemilošku studiju. Nakon cele borbe sa kovidom 19, imaćemo zaista najbolju i najsavremeniju laboratoriju u ovom delu Evrope, koja će nam omogućiti sutra razgovore sa BGI, oko toga kako da mi ovde imamo najnapredniji institut za istraživanje i razvoj – navela je Brnabićeva.

Iz kineskog instituta BGI navode da naziv laboratorije Vatreno oko potiče iz kineskog mita i znači da ono može da vidi svakog đavola i duha i mi se nadamo da ćemo ovim uspeti da pobedimo neprijatelja.

– Mi smo veoma srećni što smo imali priliku da Srbiji poklonimo najbolju teritoriju. Želim da se zahvalim Vladi Republike Srbije, ambasadi Kine i celom timu koji je omogućio da u najkraćem mogućem roku otvorimo laboratoriju. U Beogradu i Nišu otvorićemo dve najsavremenije laboratorije u svetu, što znači da će se duplirati broj testova u Srbiji – rekao je predstavnik instituta.

– Mi smo čelični prijatelji i kada se sukobljavamo sa kovidom 19, srpski i kineski narod se bore rame uz rame – rekla je kineska ambasadorka Čen Bo.

U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija “Vatreno Oko”, donacija Kine u borbi protiv koronavirusa, koja će raditi 2.000 testova na Kovid 19 dnevno.

Otvaranju laboratorije prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

U novoj laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, molekularnih biologa, u tri smene, sedam dana u nedelji.

Pre nekoliko dana na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” avion “Er Srbije” dopremio je dve najmodernije laboratorije koje je Kina poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv virusa korona.

Druga laboratorija biće u Nišu i moći će da obavi 1.000 testova dnevno.

Ta pomoć omogući će Srbiji da poveća kapacitete za testiranje, što će znatno uticati da se pokrije “lepeza” ljudi koji treba da se testiraju.

Radovi na izgradnji laboratorije počeli su 25. marta i završeni su u rekordnom roku.

Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana, sa SCADA i BMS sistemom.

3 KOMENTARA

  1. Од кад је Србија почела да сарађује са Кином, најбољи смо на свету, кажу Напредњаци.

    • @KNIGHT- Izvini, ispravio bih te. Od kada je Vucic na celu Srbije sve smo “bolji i bolji”, da bi i bili “najbolji” u svetu!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime