Tanjug
Ana Brnabić i Žosep Borelj

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije optimistična posle današnjih razgovora na samitu u Berlinu, iako su potpisana tri sporazuma o mobilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Kako je rekla, Evropska unija dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi između Beograda i Prištine na koje je i EU stavila svoj potpis i još “nas teraju da poštujemo i sklapamo neke nove sporazume“.

Brnabić je dodala da je pričala u Berlinu i sa Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom o pitanju preregistracija tablica na KiM i istakla da je Kurti prekršio sve sporazume, iz 2011, 2016. i 2021. godine, kao i da je jednostrano ukinuo statusno neustralne KS tablice.

– Oni se slažu da je to tako i da treba da postoje statusno neutralne tablice, ali da ne mogu ništa da urade. Meni je to poražavajuće – dodala je Brnabić.

Ona je kazala da ne može da pronađe snage da bude optimistična kada je prošlo skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporauzma i da još nije formirana zajednica srpskih opština.

– Još ne postoji zajednica srpskih opština. Kurti je govorio da neće implementirati Briselski sporazum, a s druge strane nas pritiskaju da idemo na druge ili finalne sporazume, kako god ga nazivali. Kako ćete onda, to sam pitala, kada 10 godina nije implementiran prvi sporazum? – rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da se postavlja pitanje kako poštovati druge sporazume kada EU ne može da garantuje implementiranje ranije potpisanih sporazuma.

Premijerka je ocenila da su sporazumi o mobilnosti na Zapadnom Balkanu, koje su lideri šestorke potpisali na samitu Berlinskog procesa, važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju.

Ona je napomenula da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

2 COMMENTS

  1. Ana da li si dobro videla sta si potpisala,Nemoj kasnije reci Nisam znala.To su sve Nemacko francuske podvale.Cilj je oduvek isti.Svi su na strani lazne drzavice.Ko moze verovati ovom ambicioznom i dobroplacenom Lajceku.Taj je samo lose uradio za Srbe i Srbiju

  2. Zašto se potpisuju novi sporazumi ??? Da li sadašnja vlada shvata da Srbi neće u EU u zamenu za KiM – zašto se i dalje vodi politika suprotna volji naroda ??? Zar stvarno hoćete revoluciju, ovog puta ne narandzastu, niti objenu sa patkicama …već ozbiljnu nacionalnu pobunu Srba protiv nesuvisle politike puta u EU !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here