Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u završnoj deklaraciji samita zemalja Jugoistočne Evrope i Ukrajine na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbačen termin “zemlja”, čime je, kako je rekla, potvrđen suverenitet Srbije i postignut veliki diplomatski uspeh.

– Da to nije bilo prihvaćeno, onda bi se naša autonomna pokrajina Kosovo i Metohija tamo pojavljivala kao zemlja učesnica samita. Na tome je predsednik Aleksandar Vučić insistirao i izdejstvovao da se to promeni, da se taj deo izbaci. Mi smo tako u jednom izuzetno važnom danu na jednom izuzetno važnom samitu iz svih dokumenata i deklaracija praktično to izbacili i potvrdili naš suverenitet – rekla je Brnabić, gostujući na TV Prva.

Ona je istakla da je to “ogromna stvar u teškim okolnostima”.

Pored toga, dodala je da je, zahvaljujući Vučiću, izbačena formulacija o neophodnosti uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i deo o malignom ruskom uticaju.

– Mi zaista ne vidimo maligni ruski uticaj u Srbiji, ni na Zapadnom Balkanu. Ali ako pričate o malignim uticajima stranih država, onda svakako možete da razgovarate o malignim uticajima različitih stranih država – istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, izbacivanje tih delova i formulacija iz deklaracije predstavlja veliki diplomatski uspeh Srbije.

Dodala je da to ukazuje na “ogromnu hrabrost” predsednika Vučića.

– Da vi pred takvim skupom kažete: ‘Ovo je nešto što je neprihvatljivo za nas i mi se sa tim nećemo usaglasiti’ i da se to usvoji – to nije lako. Rekla bih da je ovo jedna jedna od najtežih stvari koje on uspeo da uradi u poslednje vreme – rekla je Brnabić.

5 COMMENTS

  1. НЕКА УКРАЈИНА
    ПОТВРДИ ДА ПОШТУЈЕ Р1244УН
    ДА ПРИЗНАЈЕ СРБИЈУ
    🇷🇸☦️🇷🇸

  2. На Самиту Украјина – Југоисточна Европа у Тирани присуствовао и ΛV. Пре пар дана Рама је изјавио да ако треба послаће своју војску да бране Косово и Метохију непризнату републику, а ΛV отишао Рами у авлију, свом и нашем непријатељу. При томе, Зеленски одликовао Раму највишим орденом Украјине, а ΛV није ни поменуо и поред тога што смо велики пријатељи Украјине. На самиту није учествовао Курти, уморио се у Бриселу решавањем смирења његове тензија укидања динара и увођења евра на КиМ. На крају, сви учесници подржавају Украјину, а осуђују Русију за напад, а ми не уводимо њој санкције. Нама то одговара, на супрот осталим државника. Но шта је ту је, ΛV то све најбоље зна.

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  4. Ajde bre Brnabicko – sta se kitis i pevas hvalospeve za sebe i Acu. Pa sta je tu kao nesto veliko sto ste kao uspeli: Da je Srbija suveren zemlja? Pa suverena je od 19 veka…i ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here