Tanjug
Ana Brnabić

Na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojom je predsedaval premijerka Ana Brnabić, danas je konstatovano da su u trećem kvartalu vidljivi znaci stabilizacije i oporavka privrede, da je inflacija u padu i da može da se očekuje planirani rast BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini i pored značajnog usporavanja evropske privrede.

Brnabić je naglasila da će u narednoj godini, s obzirom na globalna dešavanja, biti još više izazova i da je važno da posvećeno radimo na sprovođenju projekata kako bismo osigurali rast srpske prvirede, navedeno je u saopštenju.

Analizirajući sektore i oblasti, na sednici je rečeno da je u avgustu u industrijskoj proizvodnji zabeležen rast ukupne i prerađivačke industrije, dobra je situacija u trgovini na malo, jer je potražnja u porastu, a inflacija u padu.

Kako je konstatovano, cene hrane su stabilizovane, a akcija „Bolja cena“ je dala rezultate na tom polju.

Premijerka je rekla i da bi trebalo iskoristiti dobar zamajac iz trećeg kvartala i u narednom i posebno apostrofirala građevinu i poljoprivredu.

Ministri su izvestili predsednicu Vlade o stanju u njihovim resorima, istakavši da realizacija svih projekata teče po planu, bilo da je reč o građevinarstvu, ekologiji, poljoprivredi, trgovini i infrastrukturi.

U oblasti turizma pojačavaju se inspekcijske kontrole neprijavljenih i nelegalnih privatnih kapaciteta, dok u poljoprivredi E-agrar daje rezultate, jer se smanjuje veliki broj poljoprivrednika, koji su se prijavili za subvencija, a na njih nisu imali pravo.

Takođe, kako se navodi, pojačane su kontrole paljenja strnjike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here