Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić, povodom dvogodišnjice rada Vlade Srbije, izjavila je danas da nije bilo lako sprovesti sve reforme i dodala da je zadovoljna rezultatima koji je njen tim postigao, a naročito što su uspeli da sačuvaju makroekonomsku stabilnost.

Zadovoljna je, kaže, što su najteže mere fiskalne konsolidacije uspešno sprovedene, što je zaustavljeno bankrotstvo države i uspostavljena ekonomska stabilnost zemlje.

– Najveći legat prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić bilo je uspostavljanje ekonomske stabilnosti zemlje. Nama je bilo važno da zadržimo te zdrave osnove prethodne vlade i da na te zdrave osnove nadograđujemo nove stvari – rekla je Brnabić za Tv Pink i dodala da je uspeh i snaga sadašnje vlade što sa predsednikom države rade kao tim.

Ističe da strane investicije u vrednosti od 3,5 milijarde evra nije bilo moguće ostvariti bez timskog rada predsednika i Vlade Srbije, dodajući da predsednik nije kršio Ustav time što je pozivao strane investitore da dolaze i investiraju u našu zemlju i promovisao Srbiju svuda u svetu.

Ocenila je da su u poslednje dve godine napravljeni najbolji uspesi, i istakla da je najveći iskorak napravljen u infrastrukturi jer je izgrađeno 150 kilometara auto-puteva.

Navodi da je posebno ponosna što je južni krak Koridora 10 završen, što je savladana Grdelica i što Srbija ima povezan put od Horgoša do Preševa.

Ističe da je ponosna i na investicije u zdravstvu, što je otvoren Klinični centar u Nišu, istakla je da su trenutno radovi na rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije, i najavila da su dobili zeledno svetlo za izvođača radova za Klinički centar Vojvodine.

Osim toga, navela je premijerka, uskoro će početi i izrada tehničke dokumentacije za Klinički centar u Kragujevcu.

Brnabić je navela da je osim kliničkih centara, država investirala i u opšte bolnice u Novom Pazaru, Vranju, Aranđelovcu, Valjevu…

Veliki pomaci, navela je Brnabić, napravljeni su i u oblasti obrazovanja, jer je uvedeno programiranje u osnovnim školama, digitalni udžbenici i podsetila da će od jeseni 11.000 učionica biti digitalizovano.

Ukazala je i da je juče u Kragujevcu počela izgradnja Državnog data centra u kojem će se čuvati podaci od velikog značaja za državu, građane i privredu.

– U tom data centru čuvaćemo podatke naših građana. Mnoge naprednije zemlje podatke svojih građana čuvaju u drugim zemljama, mi to nismo želeli, želeli smo da to bude u Srbiji. Juče smo odmah i potpisali ugovore o razumevanju sa kompanijama Majkrosof i Orakle koje će da čuvaju podatke u tom data centru, a to mnogo govori o kredibilitetu Srbije – rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je ovo prva vlada koja je zahvaljući ekonomskim merama prethodne vlade imala suficit u budžetu i da je mogla da investira u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje…

Uprkos rezultatima koje postižu i kojima je zadovoljna i dalje joj, kaže, teško kada u pojedinim medijima pročita “šizofreniju dela intelektualne elite”.

– Onda se zapitate da li da odgovarate na te naslovne strane, a ako ne odgovorite onda te neistine postaju istine – rekla je Brnabić komentarišući naslovnu stranu lista Danas da industrijska proizvodnja samo u Srbiji beleži pad.

Ona je navela da je tačno da industrijska proizvodnja beleži pad od 1,2 odsto zbog remonta u NIS-u i Fijata, ali da industrijski pad imaju i BiH od 5,1 odsto, Italija 1,5 odsto, Albanija šest odsto, Crna Gora 14,4 odsto, Nemačka 3,5 odsto.

3 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime