EPA/Fehim Demir
Valentin Incko

Valentin Incko će odlukom da zabrani negiranje genocida u BiH izložiti sve ljude u RS i zvaničnike Srpske još većem pritisku, kaže predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je kao lošu vest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida i ocenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju od RS i stavova Srpske.

– Mislim da je loša politička odluka – rekla je Brnabićeva povodom odluke Incka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i dodala da to samo dodatno komplikuje situaciju u toj zemlji.

Prema njenim rečima, tom odlukom Incko će izložiti sve ljude u RS i zvaničnike Srpske još većem pritisku i dodala da je on tu odluku doneo sada jer odlazi, a i zato što je želeo da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka doneti BiH.

– Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija – naglasila je predsednica Vlade.

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

– Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima – ukazala je Brnabićeva.

Brnabićeva je istakla da se na drugoj strani Srbiji spročitava ako izvrši izmenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovde je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ta odluka je, smatra, poniženje za sve koji žive u BiH.

– To građani BiH nisu zaslužili, nije i ne sme biti demokratska norma – poručila je Brnabićeva.

Povodom ove odluke Incka oglasio se i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da Republika Srpska odbacuje odluku Incka i da je “tipičan srbomrzac”.

2 COMMENTS

  1. Ljudi gotovo je rusija i kina sprecila schmid da zameni incka

    Ovo je velika promena moci vise ne moze zapad na balkanu sami da odluce ove je prvi put da zapad je nemocan i to na balkano zato je to incko uradijo kao losi gubitnik

    Sada je zapadu svanulo boli rusija kina vode red u UN tacka

  2. Zapad svude gubi u ukrainu rusija se siri prema zapadu ameri popegli iz afganistana tamo ce da vlada talibansi najduzi rat u historiju sad je izgubljen u siriju nisu mogli da uvedu demokratiju i smene asad

    Eu je velikoj krizu zbog poljske preti polexit i madarska takodje

    Macron rekao da je nato mozak umro jer turska radi sta hoce
    Sad vise nije zapoceo rat vec 6 godina

    Sada neka neko nesto kaze da nije istina ovo su fakte
    Rusija i kina blokiraju zamenika inzko

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here