Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka EU o sankcijama, a na insistiranje Hrvatske, sramotna, kao i da je ona „sve promenila“.

– Govorila sam da će predsednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na kojima je insistirala Hrvatska. Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić. Mislim da do sada nisu videli Vučića koji ima jake argumente kojima će da im pokaže svu njihovu bruku. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske izuzmu Srbiju. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine miliona – kazala je Brnabićeva.
Brnabićeva je rekla da „ovo više nikakve veze nema sa aršinima“.
Ona je navela da je verovatno jedan od razloga za ovakvo postupanje Hrvatske taj što je Srbija pokrenula proces da se odgovara na zločin iz 1995. godine, kada je hrvatska avijacija bombardovala srpske izbegličke kolone.
– Samo tražimo da neko odgovara za ubistvo dece nakon 27 godina. To je osnovna ljudska norma i zbog toga vi nama faktički uvodite sankcije – rekla je premijerka.
Kako je istakla, ova odluka je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.
– Sačekaćemo povratak predsednika, kao i njegovo obraćanje u subotu i na osnovu ovoga ćemo morati da donosimo neke strateške odluke i pravimo strateške promene. Još jedna važna stvar je to što je ovo pokazalo da sve ono što EU zamera Rusiji – da su nepouzdani partner, da koriste energente… sve su to oni uradili nama. Hrvatska je iskoristila sve to u političke svrhe, iskoristila što Janaf ide preko njihove teritorije i EU im je sve to dozvolila – rekla je premijerka.
Kako je dodala, ova odluka je doneta direktno nauštrb kvaliteta života građana Srbije.

– Ovo će nas koštati stotine miliona evra, na svu muku koju imamo u ovom trenutku. Juče je ‘Volstrit džurnal‘ objavio podatak da je samo u prvoj polovini godine 250.000 kompanija u Britaniji propalo, što zbog inflacije, što zbog smanjene potražnje. U takvim trenucima, kad imate takvu situaciju u velikoj ekonomiji kao što je britanska, da uradite ovo Srbiji, koja se godinama bori da napreduje, da pokaže da je stabilan partner EU, da pomaže drugima u regionu… – rekla je premijerka.

Ona je rekla da su sve druge zemlje, na koje je ovaj osmi paket sankcija Rusiji mogao da utiče negativno, izuzete iz sankcija, sem Srbije.
– Mi nemamo alternativni naftovod. To je naftovod koji su gradili naši roditelji, naše babe i dede. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, Hrvatska koristi energetiku kao političko oružje, a EU je to omogućila. NIS može da vam pokaže prepiske, koje sam ja lično videla, gde se garantuje snabdevanje naše zemlje naftom preko Janafa – rekla je Brnabićeva.
Kako je navela, Bugarska može da koristi rusku naftu, a Srbija ne može.
Premijerka Srbije navela je da je bila u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će u Pragu učestvovati na okruglom stolu o energetici, a kasnije tokom dana imati sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.
– Mislim da svi naši građani dosad znaju da se Aleksandar Vučić uvek bori i traži alternativu. Mi smo se spremali, ali kako god da okrenete, mi ne možemo da nađemo jeftiniju naftu od ove. Da će nas koštati – hoće, to će trpeti i plaćati naša ekonomija, naši građani – rekla je premijerka.

4 COMMENTS

  1. To su sankcije
    Protiv Srbije
    Šta sramota
    Sa takvima nema dogovora
    Probudite se
    🇷🇸☦️🇷🇺

  2. Znači na raskrsnici imamo trajno crveno svetlo ka EU, a zeleno ka ŠOS-u? Pa izbor je lak kada imaš samo jedan slobodan put.

  3. Србија треба да напусти за почетак Бриселски процес о Космету, па у следећој тури да суспендује приступне преговоре са ЕУ, па у следећем да се повуче апликација за приступ.
    Не прекидати ништа што је у нашем интересу, као што су привредни контакти и сарадња, али што је много – много је!
    Ароганција којом се ЕУ и САД односе према Србији је НЕДОПУСТИВА!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here