Brodolomci iz Afrike

0

Te noći jaka oluja je pogodila Mediteran, a imigranti su se našli na gumenom čamcu 25 km daleko od libijske obale.

 

Dosad je MOAS spasao 2.500 imigranata, a projekat su pokrenuli Amerikanac Kristofer Katrambone i njegova supruga Regina posle tragedije kod Lampeduze 2013. godine. Oni su reagovali na papin apel da se pomogne afričkim izbeglicama. Kupili su brod i osnovali ekipu pomoraca, bolničara i humanitaraca.

 

Na gumenom čamcu je samo jedan od 104 imigranta nosio prsluk. Prvo su sumnjičavo gledali u humanitarni brod, a onda su počeli da se otimaju za prsluke. Ubrzo su ih prebacili na brod, a na čamcu je ostalo nekoliko praznih flaša vode.

 

Imigranti su poslati na more da umru. Pošto obalske straže nije bilo u blizini, brod je krenuo prema Siciliji. Imigranti su imali stvarno sreće, počela je oluja, ali brod ih je bezbedno odvezao do Italije, gde su se predali vlastima.

Misija MOAS je završena 28. oktobra jer više nema novca.
 

Skupa misija

Prva misija spasavanja brodolomaca Mare Nostrum u jednoj godini spasla je 150.000 ljudi, 409 dnevno. Od novembra počinje misija Triton, koju finansira Evropska unija. MOAS planira da svoju misiju ponovi 2015. godine ukoliko uspe da prikupi novac, jer mesečni troškovi za brod i posadu od 16 članova iznose od 350.000 do 400.000 evra.

 

Migraciona ruta

Ekspedicija MOAS trajala je tri meseca i obezbeđivala imigrantima na Mediteranu hranu, vodu, prsluke i medicinsku negu. Brod Feniks je čelični brod, dug 43 metra, a izgrađen je 1973. godine. Misija je imala baze na Malti, Siciliji i ostrvu Lampeduza, jer su Italija i Malta su središtu migracione rute koja povezuje severnu Afriku u Evropu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here