pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nemačka brodarska kompanija Hapag-Lojd i najveće japanske brodarske kompanije Micui O.S.K. lajns i Nipon jusen saopštile su danas da će nastaviti da preusmeravaju svoja plovila oko Sueckog kanala, izbegavajući Crveno more iz bezbednosnih razloga.

Portparol Hapag-Lojda rekao je da će sledeća procena situacije biti izvršena 2. januara, preneo je Rojters.

Kompanije Micui O.S.K. lajns i Nipon jusen saopštile su da prate situaciju u vezi sa bezbednošću na Crvenom moru.

Danska brodarska kompanija Maersk planira da plovi gotovo svim teretnim brodovima od Azije do Evrope preko Sueckog kanala od sada, dok će preusmeravati samo mali broj plovila oko Afrike, navodi britanska agencija.

Brodarske kompanije, uključujući Hapag-Lojd i Maersk su prestale da plove preko Crvenog mora i Sueckog kanala ranije ovoga meseca nakon što su jemenski pobunjenici Huti počeli da napadaju komercijalne brodove, ometajući globalnu trgovinu.

Kompanije su, umesto toga, preusmerile brodove oko Afrike preko rta Dobre nade da bi izbegle napade Huta, naplaćujući kupcima dodatne naknade i i produžavajući vreme transporta robe od Azije do Evrope i do istočne obale Severne Amerike.

Procenjuje se da će preusmeravanje brodova oko Afrike koštati dodatnih milion dolara za gorivo za svako povratno putovanje između Azije i Severne Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here