pixabay.com

Od početka godine u Španiji je ubijeno šest žena, što je više nego u istom periodu prošle godine, a problem u slučajevima femicida predstavlja sve veća sporost sudova.

Prema pisanju El paisa u 2022. godini zbog toga će se u petak po drugi put sastati Krizni štab koga čine Ministarstva za ravnopravnost, unutrašnjih poslova i pravde, kao i predstavnici regiona u kojima se dešava najviše zajedno sa autonomije u kojima se dešavaju ubistva.

Kako se navodi 19 od 49 žena ubijenih u 2022. godini, odnosno 39 odsto, pokrenulo je proces protiv počinioca, a pet je bilo pod zaštitnim merama (zabrana prilaska), a 23 ubijenih žena samo je podnelo tužbu protiv ubice, što je najveći procenat ikad zabeleženih.

Problem predstavlja što su sudski sporovi sve sporiji, na šta utiču i manjak resursa i prevelika fluktuacija zaposlenih u specijalizovanim sudovima, što dovodi do toga da su žrtve izloženije svojim agresorima.

U Španiji su sudovi za nasilje nad ženama osnovani 2004. godine da bi se posebno bavili rodnim nasiljem.

U proseku za rešavanje tih slučajeva potrebno je 5,6 meseci obrade, odnosno 170 dana, međutim u poslednje tri godine taj rok se povećao, na šta je, ocenjuje list uticala i pandemija korona virusa, kada su ti sudovi radili po dežurstvima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here